Külföld

Különleges támogatás a bécsi fogyatékkal élőknek

Bécs vezetésének kiemelt célja, hogy bentlakásos helyett a saját otthonaikban lehessenek azok a fogyatékossággal élők is, akiknek sok segítség kell a mindennapokban. Jelenleg 2 760 embernek tudnak ebben a formában támogatást biztosítani.

Különleges támogatás a bécsi fogyatékkal élőknek
Mozgáskorlátozottak egy szabadtéri előadáson (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Két újabb, úgynevezett kiscsoportos lakószövetséget hoztak létre Bécsben 2022-ben – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) pénteki adásában. Mint a riportból kiderült, a Fonds Soziales Wien (FSW) különféle lakhatási szolgáltatásokat támogat olyan formában, hogy a fogyatékossággal élő emberek is saját otthonukban élhessenek.

A szóban forgó kiscsoportos lakószövetségek jellemzően azok számára teszik lehetővé a saját ingatlant, akiknek magas a támogatási igénye. Ennél a formánál az érintettek a saját kis garzonjaikban vannak, de éjjel-nappal rendelkezésükre áll valaki, aki segíteni tud nekik, ha erre szükség mutatkozik. Az idei fejlesztéseknek köszönhetően az FSW további négyszázötven ügyfelének tud odahaza segítséget nyújtani, ami így már összesen 2760 ügyfelet jelent.

A szolgáltatások mennyiségi bővítése mellett az FSW a minőség fejlesztésére is figyel. Ilyen projekt például az egyik partnerintézménye, a LOK (Leben ohne Krankenhaus, azaz Élet a kórházon kívül) nevű új, participatív gondozási kezdeményezés, amelynek keretében pszichés kórokkal küzdő polgárok részesülhetnek határozott ideig gyors és rugalmas segítségben, amikor például új helyre költöznek.

A Sozialwerke Clara Fey (SCF), amely szintén a FSW partnere, olyan fiatal felnőttek számára biztosít támogatott lakhatást, akik ki akarnak kerülni a 24 órás ellátást nyújtó intézményből, de még nem állnak készen arra, hogy magukban éljenek egy saját lakásban. A SCF által fenntartott ingatlanokban az érintettek minden segítséget megkapnak, amire szükségük van, ugyanakkor megvan a szabadságuk ahhoz is, hogy önállóan kipróbáljanak dolgokat, és felkészüljenek a rájuk váró kihívásokra.

Kapcsolódó írásaink

Javult a fogyatékkal élő tanulók oktatása

ĀNövekedett hazánkban a fejlesztő nevelést biztosító, vagyis a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő gyerekeket fogadni képes iskolák száma, emellett több lett a gyógypedagógus is – derül ki Rétvári Bence tájékoztatásából