Külföld

Kolumbiában a kormány megállapodást kötött a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg lázadóival

A kolumbiai kormány megállapodást kötött a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg(ELN) lázadóival arról, az ország nyugati részébe menekült őslakosok visszatérhetnek földjeikre, ez első egyezség a hatalom és a gerillacsoport közötti béketárgyalások kezdete óta – jelentette be szombaton Gustavo Petro elnök.

Kolumbiában a kormány megállapodást kötött a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg lázadóival
A kép illusztráció
Fotó: AFP

Az államfő elmondta, hogy az ELN-nel alig egy héttel a tárgyalások megkezdése után jutottak megállapodásra. Egyelőre nem határozták meg, hogy mikor térhetnek vissza az erőszak miatt elmenekültek a Choco (északnyugati) és Risaralda (középnyugati) régiókba.

Az ELN-nel folytatott tárgyalásokat, amelyeket az előző kormány 2019-ben megszakított egy 22 ember halálát okozó támadásra válaszul, Petro elnök, Kolumbia történetének első baloldali elnöke nyitotta meg újra, aki augusztusban került hatalomra.

A kormány és az ELN képviselői november 21-én kezdték meg az új tárgyalásokat a szomszédos Venezuelában.

A megállapodásnak egy olyan közösség javát kell szolgálnia, amelynek tagjai 2020 vége óta többször is megszállták a főváros, Bogotá különböző helyszíneit tiltakozásul, ami a rendőrséggel való erőszakos összecsapásokhoz vezetett.

A kormány és az ELN nem egyezett meg tűzszünetről, de októberben már dűlőre jutottak abban, hogy folytatják a 2016. március 30-i napirend aláírása óta elért valamennyi megállapodást. Az elmúlt hetekben a két fél kölcsönös gesztust tett egymásnak, többek között foglyok szabadon bocsátásával vagy a helyszíni műveletek csökkentésével.

Az 1964-ben Ernesto "Che" Guevara és a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN a mai napig az utolsó még aktív kolumbiai gerillacsoport, míg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormányzattal.

Kapcsolódó írásaink