Külföld

Putyin Scholznak: A rakétacsapások kényszerű válaszintézkedések

Az orosz elnök destruktívnak minősítette Németország politikáját

Kijev „provokációira” adott kényszerű válaszintézkedésnek nevezte az ukrajnai célpontokra mért rakétacsapásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök az Olaf Scholz német kancellárral folytatott pénteki telefonbeszélgetésében a Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint.

Putyin Scholznak: A rakétacsapások kényszerű válaszintézkedések
Az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás Putyin szerint arra készteti Kijevet, hogy határozottan elutasítsa a tárgyalások gondolatát
Fotó: Sputnik/AFP/Mikhail Metzel

A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin az Ukrajna körüli helyzet különböző aspektusainak megvitatása közben rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők már sokáig tartózkodtak az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy ezek „kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések” Kijev „provokatív támadásaira”, amelyeket Oroszország polgári infrastruktúrája, köztük a Krími híd és energetikai létesítmények ellen intézett.

Az orosz elnök ismételten részletesen kifejtette az orosz elvi megközelítést a „különleges hadművelettel” kapcsolatban.

„Destruktívnak” minősítette a nyugati államok, köztük Németország politikáját, amelynek keretében fegyvereket „pumpálnak” Ukrajnába, és kiképzést nyújtanak az ukrán hadsereg katonáinak.

Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás Putyin szerint arra készteti Kijevet, hogy határozottan elutasítsa a tárgyalások gondolatát, valamint arra ösztönzi az ukrán radikális nacionalistákat, hogy még több véres bűncselekményt kövessenek el a civilek ellen.

Putyin emellett arra hívta fel a német felet, hogy az ukrajnai események fényében „vizsgálja felül az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos megközelítéseit”.

Hangsúlyozta, hogy átlátható, az orosz szakirányú szervek részvételével lefolytatott vizsgálatra van szükség az Északi Áramlat gázvezeték ellen elkövetett „terrorcselekmény” ügyében.

A vezetők külön kitértek az ukrán gabonának a fekete-tengeri kikötőkből való elszállítására, valamint az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport blokkolásának feloldásáról szóló július 22-i „isztambuli megállapodások” végrehajtására.

Putyin a „gabonaüzlet” jóhiszemű végrehajtására és az orosz szállítások előtt álló minden akadály elhárítására hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink