Külföld

Bizonytalan a pozsonyi koalíció jövője

Az összes képviselőnek meg kell szavaznia a jövő évi büdzsét, aki azt akarja, hogy jelentős segítséget kapjon a lakosság – jelentette ki Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője. Időközben az ellenzéki Smer közölte, támogatja a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Bizonytalan a pozsonyi koalíció jövője
Robert Fico (b) és Juraj Blanár – a Smer nemet mond a büdzsére
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Alig jutott túl a pozsonyi kormány az egészségügy kérdésének rendezésén, újabb belpolitikai válság van kibontakozóban. Hamarosan rendkívüli ülést tart a parlament, ahol nem csak a 2023-as büdzsé, de a kabinet sorsa is tét – utóbbi ellen ugyanis Richard Sulík, a SaS elnöke bizalmatlansági indítványt nyújtott be. A helyzet a vezető koalíció számára kritikus, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy mindkét területen képes lesz győzedelmeskedni.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője pénteken a Joj TV Na hrane című politikai műsorában arról beszélt, a kormánykoalíció nem fog szavazatokat vásárolni. Ugyanakkor azt is aláhúzta, szerinte minden olyan képviselőnek rá kell bólintania a büdzsére, aki azt akarja, hogy jelentős segítséget kapjon a lakosság. Szerinte Richard Sulík, az SaS elnöke a bizalmatlansági indítvánnyal megtette az első lépést, hogy a harmadik korrupcióellenes kormányt buktassa meg. Šipoš kijelentette azt is, óriási nyomás nehezedik a belügyminiszterre, mert a bűnözők nyomába eredt, és hagyja dolgozni a rendőrséget.

Juraj Blanár, a Smer képviselője az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, pártja biztosan a kormány leváltására fog szavazni a rendkívüli parlamenti ülésen. Blanár szerint Zuzana Čaputová államfőt is felelősség terheli a Szlovákiában uralkodó áldatlan állapotokért, mert a kormány összes rossz lépését támogatta. Hozzátette, ezért szerinte nem csodálkozhat azon senki, hogy egyes politikusok bírálóan nyilatkoznak Čaputováról.

Kapcsolódó írásaink