Külföld

Amerikai–francia csúcs: Oroszországot felelősségre fogják vonni a háborúban elkövetett bűnökért

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a két vezetőnek a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélését követően tettek közzé.

Amerikai–francia csúcs: Oroszországot felelősségre fogják vonni a háborúban elkövetett bűnökért
A két vezető a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélést
Fotó: AFP/NurPhoto/Allison Bailey

A dokumentum szerint a felek „sziklaszilárdan elkötelezettek abban, hogy Oroszországot felelősségre vonják a széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért, amelyeket reguláris fegyveres erői és segédcsapatai elkövettek, ideértve a zsoldosegységeket is".

Biden a tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón az Oroszországgal szembeni közös fellépést emelte ki. „Megerősítjük, hogy Franciaország és az Egyesült Államok szövetségeseivel – NATO-szövetségeseivel, a G7-országcsoport államaival, az Európai Unióval – minden korábbinál erősebben ellenzi Oroszország brutális háborúját Ukrajna ellen" – mondta az amerikai elnök.

Úgy fogalmazott, hogy továbbra is közösen fognak fellépni a kegyetlenkedéssel szemben.

Azt is elmondta, hogy a közeljövőben nem tervez megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de hajlandó lenne erre, ha az orosz államfő érdeklődést mutatna az ukrajnai hadművelet befejezése iránt. Kiemelte, hogy ezt csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné.

„Kész vagyok Putyin úrral beszélni, amennyiben valóban úgy döntene, hogy megoldást keres arra, miként tudna véget vetni a háborúnak. Eddig nem tett így" – fűzte hozzá.

Macron leszögezte: Ukrajna folytatódó háborús támogatása mellett a megfelelő időpontban készen fognak állni arra is, hogy a békét építsék.

Más témákra térve Biden arról is beszélt, hogy Macronnal részletesen megvitatták a Washingtonban szeptemberben elfogadott, úgynevezett inflációcsökkentési törvénycsomagból fakadó kereskedelmi kérdésekkel kapcsolatos francia aggályokat. Mint mondta, az új szabályozást, amely egyebek között előnyben részesíti az amerikai mikrochiptermelést és a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges berendezések alkatrészeinek gyártóit, sosem szánták arra, hogy kizárják az európai szövetségeseket. Biden egyben jelezte, hogy a szabályozáson még lehet változtatni.

A francia elnök is úgy vélte, hogy az amerikai inflációcsökkentési szabályozásnak nem volt célja, hogy nehézségeket okozzon az európai vállalatoknak, ez inkább egy nem szándékos mellékhatás volt. „Közösen szeretnénk sikeresek lenni, nem egymással szemben" – hangoztatta.

Kapcsolódó írásaink