Külföld

Erősíteni akarja jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében az Egyesült Államok

A NATO erős és egységes, nem hagyja magára Ukrajnát – jelentette ki Antony Blinken. Az amerikai külügyminiszter kiemelte: az Egyesült Államok erősíteni kívánja jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében.

Erősíteni akarja jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében az Egyesült Államok
Antony Blinken
Fotó: AFP

A Fekete-tenger stratégiai jelentőségű térség az Egyesült Államok számára és nem hagyja magát eltántorítani attól az eltökélt szándékától, hogy erősítse jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében – hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője kedden Bukarestben. Antony Blinken kiemelte: a NATO egységes maradt az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán, segíti Ukrajna védelmét, szankciókkal igyekszik blokkolni az orosz katonai gépezetet. Megjegyezte: az Oroszország által indított háború az energia és élelmiszer drágulásához vezetett, de szerinte a románok – történelmi tapasztalataik alapján – megértik, milyen fontos a demokrácia, egy ország identitásának és határainak megvédése, az önkényuralom elleni küzdelem.
Az amerikai külügyminiszter felidézte Bukarestben Joe Biden amerikai elnök korábbi ígéretét, miszerint a NATO-országokat nem hagyják magukra, és megvédik a NATO területének minden négyzetcentiméterét. 

Kapcsolódó írásaink