Külföld

Brüsszel bíróság elé citálná az orosz vezetőket

Egy különleges bíróság felállítását kezdeményezi az Európai Bizottság az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására – közölte a testület elnöke, egyúttal jelezve: a háború utáni helyreállítást az oroszokkal fizettetnék meg.

Brüsszel bíróság elé citálná az orosz vezetőket
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP/Joe Klamar

Különleges bíróság felállítását kezdeményezi az Európai Bizottság az ENSZ támogatásával, hogy kivizsgálják és büntetőeljárás alá vonják az ukrajnai háborúért és a háborúban elkövetett bűncselekményekért felelős embereket – közölte szerdán Ursula von der Leyen. A testület elnöke közleményében hangsúlyozta: Brüsszel a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a törvényszék megalakításához.

„Oroszországnak fizetnie kell borzalmas bűneiért, beleértve az önálló Ukrajna elleni, agresszióval elkövetett bűncselekményeket is” – fogalmazott a bizottság elnöke. Von der Leyen kijelentette, Moszkvának pénzügyileg is felelősséget kell vállalnia az általa okozott pusztításért. Az Ukrajna által elszenvedett kárt 600 milliárd euróra becsülik – szögezte le, majd hozzátette: az oroszoknak és az orosz oligarcháinak kell fedezniük az ország újjáépítésének költségeit.

Ezzel kapcsolatban közölte, az EU partnerei bevonásával alapot hozna létre az orosz központi banktól zárolt 300 milliárd euró, valamint az orosz nagyvállalkozók unióban tárolt vagyonának befagyasztásából származó 19 milliárd euró kezelésére. A háború befejezését követően és az uniós szankciók feloldása után az alapot az unió Ukrajna újjáépítését célzó befektetések támogatására fordítaná.

Oroszország borzalmas bűnei nem maradnak büntetlenül – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság elnöke.

Kapcsolódó írásaink