Külföld

ET: Spanyolországnak jobban kell védenie a migránsok emberi jogait

Spanyolországnak tovább kell erősítenie a migránsok és menekültek emberi jogainak védelmét – hangsúlyozta Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden közzétett sajtóközleményében.

ET: Spanyolországnak jobban kell védenie a migránsok emberi jogait
A kép illusztráció
Fotó: AFP/David Peinado

Mijatovic, aki nemrégiben tereplátogatást tett Spanyolországban, közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok és menekültek védelme országszerte jelentős eltéréseket mutat, több helyütt problémát okoz, hogy a menekültügyi eljárás lassú, és a bevándorlók nehezen férnek hozzá a szociális szolgáltatásokhoz, különösen az egészségügyhöz és lakhatáshoz.

Az ET-biztos szerint a marokkói területbe ékelődött spanyol enklávé, Melilla és a marokkói Nador közötti határon a migránsokat nem védik hatékony menedékjogi törvények. „A migránsok csak úgy tudnak Melillában menedékjogot kérni, ha átmásznak a határkerítésen, vagy Marokkóból átúsznak a spanyol partokra, az életüket is kockáztatva ezzel. Ezt a helyzetet kezelni kell annak érdekében, hogy a védelemre szorulók legális és biztonságos úton juthassanak be az országba” – hangsúlyozta.

A Nador és Melilla közötti határkerítésnél júniusban 23 ember meghalt, és sokan megsérültek átlépési kísérlet közben. Az ET-biztos üdvözölte, hogy a főügyész és a spanyol ombudsman vizsgálatot indított az ügyben, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a vizsgálatok során napvilágra kerülő emberi jogi jogsértésekért felelősöket teljeskörűen és hatékonyan vonják felelősségre.

A strasbourgi illetékes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a spanyol ombudsman jelentése szerint a tragédia napján 470 embert azonnal visszatoloncoltak Marokkóba anélkül, hogy a rájuk vonatkozó menekültjogi eljárást betartottak volna. Véleménye szerint „minden államnak joga van ellenőrizni a határait, de az intézkedéseket a nemzetközi emberi jogi normákkal teljes összhangban kell megvalósítani”.

„Spanyolországnak – az Európa Tanács többi tagállamához hasonlóan – nem lenne szabad sem közvetlenül, sem közvetve hozzájárulnia az emberi jogok megsértéséhez a harmadik (az Európa Tanács tagállamai közé nem tartozó) országokkal folytatott migrációs együttműködés végrehajtása érdekében hozott intézkedésekkel” – emlékeztetett Mijatovic.

Felhívta a figyelmet: a Marokkó és Spanyolország közötti határon kialakult helyzet ismételten bizonyítja, hogy sürgősen javítani kell az Európa Tanács tagállamai közötti felelősségmegosztást és szolidaritási intézkedéseket a migráció megfelelő kezelése érdekében.

Kapcsolódó írásaink