Külföld

Bármelyik pillanatban megindulhatnak a török tankok Szíriába

Napokon belül megindulhat a török hadsereg szárazföldi támadása az észak-szíriai kurd célpontok ellen. Hírügynökségi jelentések szerint minden készen áll a művelet megindítására, a katonák csak Recep Tayyip Erdogan parancsára várnak.

Bármelyik pillanatban megindulhatnak a török tankok Szíriába
Recep Tayyip Erdogan elnök

Csak a parancsra várunk, lényegében minden készen áll az észak-szíriai kurd állások elleni támadásra – nyilatkozta egymástól függetlenül két magas rangú török tisztviselő a Reuters-nek a szárazföldi hadművelet megindításának valószínűségéről. Ankara az isztambuli terrortámadás miatt november 20-a óta lövi az Egyesült Államok és több nyugati szövetségese által támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) erősségeit.

A hírügynökség forrásai szerint néhány napon belül döntés születhet a határ átlépéséről. S tegyük hozzá: egyelőre minden jel az eszkaláció irányába mutat. Recep Tayyip Erdogan a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatóján például leszögezte: „Senki sem kényszerítheti Törökországot, hogy érdekei ellen cselekedjen. Senki sem szólhat bele, ha Törökország katonai műveletbe kezd, amelynek célja a biztonság és a béke köreinek kiterjesztése.”

„Miközben lépéseket teszünk hazánk és népünk biztonsága érdekében, nem kérünk engedélyt senkitől, és nem is vonhatnak minket felelősségre” – közölte le a török elnök.

A hadműveletnek állítólag három fő célpontja van: a nyugati szárny az Aleppótól északra fekvő Tell Rifat, a keleti pedig a török határtól kőhajításnyira fekvő Kobani ellen vonulna, míg a középső hadseregcsoport beveszi az Eufráteszhez közeli fontos útkereszteződésnél elterülő Manbidzsot.

Ha mindhárom város elesik, az utolsó akadály is elhárul az Ankara által a török-szír határ mentén kijelölt és 2016 óta forszírozott változó keresztmetszetű, de összefüggő biztonsági zóna kialakítása elől.

A YPG-hez hasonlóan nyugati támogatást élvező Szír Demokratikus Erők parancsnoka, Mazloum Abdi a North Press Agency szír ellenzéki hírügynökségnek saját értesülésreire hivatkozva ugyanezeket a célpontokat jelölte meg. Elmondása szerint ők is és a kurdok is abban reménykednek, hogy Erdogan akarata végül megtörik Washington és Moszkva ellenállásán.

A török elnök fent idézett szavai alapján erre azonban kicsi az esély, és Hulusi Akar védelmi, valamint Mevlut Cavusoglu külügyminiszter is elég világosan beszéltek: az elmúlt napokban egyikük sem hagyott kétséget afelől, hogy „Törökország mindent el fog követni annak érdekében, hogy megvédje a határait”. Ez pedig, mint Irak példája mutatja, légi és szárazföldi csapások sorozatát jelenti.

A RIA Novosztyi ankarai tudósítása szerint Akar vasárnap számolt be az április óta tartó észak-iraki Karom-Kard hadművelet eredményéről. E szerint az elmúlt hónapok alatt a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) csaknem félezer katonájával végeztek.

Kapcsolódó írásaink