Külföld

Klímasemleges lehet Bécs fűtése 2040-re

Ha minden jól megy, 2026-ra megépül Bécs első geotermikus erőműve, amelynek segítségével húszezer háztartást látnak majd el klímasemleges módon meleggel. Ez létesítmény az első lépés afelé, hogy 2040-re teljesen klímasemleges lehessen az ausztriai főváros távfűtése.

Klímasemleges lehet Bécs fűtése 2040-re
Dől a meleg a föld alól (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Tavaly novemberben derült ki, hogy Bécs alatt – háromezer méteres mélységben – ígéretes mennyiségű és magas hőmérsékletű termálvíz-vagyon rejtőzik – közölte vasárnap az Osztrák Közszolgálati Média (ORF) magyar nyelvű adása. Mint hallható volt, alapos vizsgálatokat követően a főváros energiavállalata, a Wien Energie úgy döntött, megéri kiaknázni a lehetőséget, ezért felépítenek egy geotermikus erőművét. A létesítmény Aspern Seestadt szélén kap helyet, ahol 2023-ban kezdődnek meg az előkészítési munkálatok.

A fúrásokat 2024-re tervezik, míg maga az üzem 2026-ban kezd meleget szolgáltatni. A nyolcvanmillió eurós beruházáshoz az osztrák klímavédelmi minisztérium nyolcmillióval járul hozzá. A kinyert termálvizet a felszínre szivattyúzzák, elvonják belőle a hőt majd az anyagot visszasajtolják a talajba. Így egy zárt, folyamatosan megújuló körforgást hoznak létre.

A műsorban megjegyezték, a Wien Energie 2030-ig további három ilyen erőművet szeretne létesíteni Donaustadtban és Simmeringben mintegy százhúsz megawattos összteljesítménnyel. Így összesen százhuszonötezer háztartást tudnak majd e módszerrel hővel ellátni.

Kapcsolódó írásaink