Külföld

Csalafinta pénzek Erdélyből

Több szakértő szerint sem lehet komolyan venni a pár napja egy nemzetközi tudományos folyóiratban tálalt nagy „felfedezést”. Nyugodtan kijelenthető, Sponsianus császárt csak kitalálták valamikor régen, így pénze sem lehet.

Csalafinta pénzek Erdélyből
Ezek legalább igazi császárok valós fizetőeszközei (Képünk illusztráció.)
Fotó: Impact Press Group / NurPhoto via AFP

Pár napja jelent meg a nemzetközi sajtóban egy tanulmány, mely szerint egy Erdélyben talált római kori aranyérme alapján több brit tudós is azt állítja, hogy valóban élt az eddig kitaláltnak hitt harmadik századi római császár, Sponsianus – számol be róla a Főtér. Mint a cikkben olvasható, Emanuel Petac, a román Numizmatikai Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett kutatást végzők közül senki nem a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkozó segédtudomány területén mozog, így nem lehet komolyan venni a bejelentésüket.

Emlékeztetett arra is, hogy Henry Cohen, a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) vezető érmeszakértője már a 19. században megírta, a cikkben is hivatkozott római érmék nemcsak újkori hamisítványok, de nevetségesen megtervezettek, és a kidolgozásuk is szegényes. Florian-Matei Popescu, a Román Tudományos Akadémia archeológusa szerint történelmi szempontból semmiféle bizonyíték nem létezik egy Sponsianus nevű császár létezésére, sőt, a név eleve egy kreálmánynak tűnik.

Kapcsolódó írásaink

Egyre kevesebb hamis pénz van forgalomban

ĀAz ismertté vált sokszorosítási esetek száma és a forgalomból kivont kétes eredetű bankjegyek mennyisége nem veszélyeztette a készpénzforgalom biztonságát