Gazdaság

Egyre kevesebb hamis pénz van forgalomban

Az ismertté vált sokszorosítási esetek száma és a forgalomból kivont kétes eredetű bankjegyek mennyisége nem veszélyeztette a készpénzforgalom biztonságát

A pénz kibocsátása óta léteznek rafinált, leleményes, esetenként szerencsétlenül kivitelezett próbálkozások a hamisítására. A nemzeti bank napi gyakorisággal monitorozza a hamisítás helyzetét, tavaly 42 százalékkal csökkent a kiszűrt hamis forintbankjegyek száma.

Egyre kevesebb hamis pénz van forgalomban
Legtöbben a magasabb összegű címletek hamisításával kísérleteznek
Fotó: MH

A forint hamisításának hosszabb ideje tapasztalható csökkenése 2018-ban is folytatódott. A 2019. év vonatkozásában még nem állnak rendelkezésünkre statisztikai adatok – válaszolta lapunk megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Mint írták, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzszakértői 2018-ban négyszázötven darab hamis forintbankjegyet vontak ki a készpénzforgalomból. Ez a megelőző év adatához mérten csaknem 42 százalékos csökkenést jelent. Ezenfelül a hamis pénz terjesztésének visszaszorításában érintett hatóságok további huszonegy darab hamis bankjegyet azonosítottak még a készpénzforgalomba történő bekerülését megelőzően. Hozzátették: az előző évekhez hasonlóan, 2018-ban is a magasabb címletek hamisítása volt a jellemző, amelyek az összes hamisítvány nyolcvan százalékát tették ki. Az ismertté vált hamisítási esetek száma és a forgalomból kivont hamis forintbankjegyek mennyisége a készpénzforgalom biztonságát nem veszélyeztette. A rendőrség tájékoztatása szerint a forint esetében az egyedi elkövetés a jellemző mód. A felhasználásokra vonatkozó adatok szerint elsősorban a vásárlással, illetve pénzváltással történő legalizálás volt a jellemző, de akadt olyan eset is, hogy bankfiókban vagy postán akarták átváltani a hamis pénzt törvényes fizetőeszközre.

Kiemelték: a hamis bankjegyek elfogadása nagyrészt még mindig a lakosság alacsony bankjegyismereti szintjének köszönhető; a nemzetközi tapasztalatokkal egybevágóan az átlagember általában nem ismeri a bankjegyek biztonsági elemeit, az ellenőrzés módjait.

Az MNB oldalán található tájékoztatás szerint bankjegyhamisítás elleni stratégiája a következő három pilléren nyugszik. Az MNB folyamatosan – napi gyakorisággal – monitorozza a hamisítás helyzetét, valamint ezzel összefüggésben vizsgálja a hamisítás elleni védelmet szolgáló műszaki fejlesztések lehetőségeit és szükségességét.

Továbbá fontos a hatóságokkal való együttműködés A jegybank a készpénzhamisítás megelőzését és visszaszorítását szolgáló együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel, így a két szervezet között hatékony, naprakész információáramlás valósulhat meg. Végül, de nem utolsósorban a felhasználók támogatása, amely során az MNB az igények feltárásával és figyelembevételével segítséget kíván nyújtani minden hozzá forduló felhasználó – így különösen a pénzintézetek, a professzionális pénzkezeléssel és pénzfeldolgozással foglalkozó vállalkozások, valamint a kereskedelemben dolgozó pénztárosok részére a hamisítványok felismerése és kiszűrése tekintetében.