Külföld

Szárazföldi és tengeri célpontokat támadtak az oroszok a Japán-tengeren

Miközben a világ Ukrajnára és a Fekete-tengerre figyel, Oroszország dinamikusan fejleszti a  Csendes-óceáni Flottát, amelynek két hajója ma hajtott végre éles gyakorlatot a Japán-tengeren. A Magadan tengeralattjáró Kalibr rakétkát lőtt ki a mélyből, a Kindzsal rakétarendszerrel is felszerelt Pantelejev romboló pedig mélységi bombákkal és egy torpedóval támadta a szimulált ellenséget.

Szárazföldi és tengeri célpontokat támadtak az oroszok a Japán-tengeren
A Projekt 636.3 tengeralattjáró-sorozat legújabb egysége, az UFA a szentpétervári szárazdokkban
Fotó: MH/gov.spb.ru

Sikeres gyakorlatot hajtott végre a Csendes-óceáni Flotta egyik újgenerációs dízel-elektromos tengeralattjárója, a Magadan, valamint a tengeralattjáró-vadász Pantelejev romboló – derült ki az orosz sajtó beszámolóiból. A védelmi minisztérium közlése szerint a 636.3 tervszámú Magadan lopakodó üzemmódban közelítette meg a műveleti területet, majd a támadó pozíció felvétele után két Kalibr cirkálórakétát lőtt ki a víz alól. Az elsővel egy ellenséges felszíni hajót szimuláló tengeri, a másikkal pedig egy több mint 1000 kilométerre található szárazföldi célt semmisített meg, amelyet a habarovszki Szurkum taktikai területén állítottak fel.

A Magadan a Projekt 636.3 dízel-elektromos tengeralattjáró-sorozat egyik legújabb tagja, 2021 októberében vették lajstromba, és idén októberben foglalta el állomáshelyét. A Csendes-óceáni Flotta számára eddig hat hajót rendeltek, amiből mostanáig négy érkezett meg, legutóbb az Ufa. Másik hat Varsavjanka-osztályú tengeralattjáró a Fekete-tengeri Flotta kötelékében teljesít szolgálatot, így az orosz–ukrán háborúban is szerepet kaptak.

Objektum doboz

A Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata beszámolt egy másik gyakorlatról is: a tengeralattjáró-vadász Pantelejev rombolónak az volt a feladata, hogy kutasson fel és semmisítsen meg egy ellenséges búvárhajót. A művelet során előbb egy Ka–27PL tengeralattjáró-elhárító helikopternek kellett lokalizálnia célt, amit aztán a Pantelejev mélységi töltetekkel és egy torpedóval semlegesített. 

A Project 1155-os rombolók közé tartozó Pantelejev a Magadanhoz hasonlóan az orosz flotta modern(izált) egységei közé tartozik: többek között Rasztrub–B torpedókkal és RBU–6000 rakétavetőkkel van felfegyverezve, de a hajó arzenáljában megtalálható a Kaibrhoz hasonlóan elhíresült hiperszonikus Kindzsal légvédelmi rakétarendszer is.

Érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi időben felgyorsult a Csendes-óceáni Flotta fejlesztése, amely csak idén hat új hajóval – három tengeralattjáró, két aknakereső és egy korvett bővül. A két tengeralattjáró mellett például a közelmúltban szolgálatba állt a Projekt 12700-as aknász, a Pjotr ​​Iljicsev is.

Kapcsolódó írásaink