Külföld

Mennyit adakozott eddig a világ Ukrajnának?

Bendarzsevszkij Anton elemző, az Oeconomus Gazdasági Alapítvány szakmai igazgatója az Index kérdésére elmondta, mennyibe is került eddig a háború számszerűen, az összeg pedig – nem meglepő módon – elképesztően magas.

Mennyit adakozott eddig a világ Ukrajnának?
Egy szálloda romjai Csernyihivben – Ukrajna rengeteg segélyt kapott eddig is, a pénzcsapok pedig úgy néz ki, nem fognak elzárulni
Fotó: AFP/Genya Savilov

Az elemző összesítése szerint a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott amerikai segítség összege elérte a 68 milliárd dollárt. Emellett persze az Egyesült Államokon kívülről is érkezett segítség bőséggel, ezeknek az összege 41 milliárd dollár, amiből 19 milliárd Európából folyt be. Az összesítés szerint tehát eddig 109 milliárd dollár érkezett az ukránokhoz.

A pénzfolyamnak azonban még biztosan nem szakadt vége, hiszen Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke már kezdeményezte is, hogy 2023-ban egy 37 milliárd dolláros csomagot szavazzon meg Ukrajnának az amerikai törvényhozás.

Emellett persze nem szabad elfelejteni, hogy az Európai Parlament is a mai napon hagyta jóvá strasbourgi plenáris ülésén, hogy az Európai Unió 18 milliárd eurós hitelt vegyen fel Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

Kapcsolódó írásaink