Külföld

Az EP jóváhagyta az Ukrajnának szánt hitelt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön jóváhagyta, hogy az EU tizennyolcmilliárd eurós hitelt vegyen fel Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A háború kezdete óta a tagállamok 19,7 milliárdnyi támogatást nyújtottak az országnak.

Az EP jóváhagyta az Ukrajnának szánt hitelt
Óriási értékek mentek veszendőbe a háború okán (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Oleg Pereverzev

Óriási többséggel, ötszázhét igen, harmincnyolc nem és huszonhat tartózkodás mellett fogadta el csütörtökön az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén azt a javaslatot, hogy az EU tizennyolcmilliárd eurós hitelt vegyen fel Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A végső döntést ezt követően – várhatóan december 6-án – a tagállamok kormányait képviselő tanácsnak kell egyhangúlag meghoznia ahhoz, hogy az Európai Bizottság (EB) a pénzügyi piacokon hitelhez jusson, és az így nyert pénzt 2023 elején eljuttathassa Ukrajnának.

Az összeg az EB javaslata szerint az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az Oroszország által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására fordítható. A forrás az Ukrajna számára havonta szükségesnek tartott három-négy milliárd euró csaknem felét biztosítja 2023 folyamán.

A pénz negyedévenként bocsátják Ukrajna rendelkezésére – de annak folyósítását feltételekhez kötik. Így Kijevnek meg kell erősítenie intézményrendszerét, és fel kell készítenie azt a helyreállításra és az uniós tagság felé vezető útra. Az előírások között korrupcióellenes intézkedések, igazságügyi reformok, a jogállamiság tiszteletben tartása és az intézmények korszerűsítése is szerepel. A reformok alakulását az EB minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd.

Az orosz–ukrán háború február 24-i kezdete óta az unió és tagállamai 19,7 milliárd euró támogatást nyújtottak Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink