Külföld

Ismét támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

Elítélte Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjait ért „szándékos és célzott” támadást vasárnap Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, aki „ennek az őrületnek a megállítására” szólított fel.

Ismét támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet
Orosz katona őrjáratozik a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű mellett, ami a háború kitörése óta fontos stratégiai cél mind két fél számára
Fotó: AFP/Andrey Borodulin

Oroszország és Ukrajna vasárnap ismét azzal vádolta meg egymást, hogy ágyúzták az orosz hadsereg által megszállt dél-ukrajnai atomerőművet.

„Robbanások történtek ennek a nagy atomerőműnek a területén, ami teljesen elfogadhatatlan – mondta Rafael Grossi a BFMTV francia hírcsatornának adott nyilatkozatában. – Akárki is tette ezt, azonnal abba kell hagynia” – figyelmeztetett a NAÜ vezetője. Hangsúlyozta egyben: „Azok, akik ezt teszik, tudják, hogy hova csapódnak be a lövedékek. Ez teljesen szándékos, célzott támadás.”

Moszkva és Kijev hónapok óta egymást vádolja a frontvonalhoz közel fekvő helyszín támadásával.

A hétvégén, „többtucatnyi” tüzérségi csapás érte az erőművet, amelyek közül néhánynak a NAÜ szakértői is szemtanúi voltak – áll az ügynökség közleményében.

A helyzet „rendkívül súlyos” – mondta a szervezet vezetője anélkül, hogy az orosz vagy az ukrán erőket hibáztatta volna.

Kifejtette, hogy a létesítmény a frontvonalon van, katonai tevékenységek zajlanak a környékén, amelyeket nagyon nehéz azonosítani, a térségben orosz és ukrán csapatok vannak jelen.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a kijevi rezsim „nem hagy fel a provokációkkal”, hogy a zaporizzsjai atomerőműben katasztrófaveszélyt idézzen elő. A közlemény szerint szombaton és vasárnap az ukrán erők több mint húsz nagy kaliberű lövedéket lőttek ki a létesítményre. A lövedékek a 4-es és az 5-ös erőművi blokkok között robbantak fel, és egy, a blokkok közelében található „különleges épület” tetejét vették célba. Ez a különleges épület egy nukleáris üzemanyagraktárnak ad otthont – tájékoztatott a Roszenyergoatom, az atomerőműveket üzemeltető orosz vállalat egyik tisztviselője, Renat Kartcsa, akit a TASZSZ hivatalos orosz hírügynökség idézett.

A támadások ellenére „az erőmű területén a sugárzás szintje a normális értékeken belül maradt” – derült ki az orosz védelmi tárca közleményéből.

A zaporizzsjai erőmű az Oroszország indította háború kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét biztosította, és többször is kénytelen volt tartalékgenerátorokkal működni. Hat szovjet tervezésű, VVER-1000 V-320 típusú, vízhűtéses és vízzel moderált, 235-ös urániumot tartalmazó reaktora van. A reaktorokat leállították, de fennáll a veszélye annak, hogy a nukleáris üzemanyag túlmelegszik, ha a hűtőrendszereket működtető áramellátás megszűnik. A tüzérségi támadások többször elszakították az elektromos vezetékeket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna ágyúzta az erőművet ellátó elektromos vezetékeket, de az Enerhoatom ukrán atomenergetikai vállalat az orosz hadsereget vádolta a belövésekkel, mondván, hogy az oroszok az erőmű egyes részeinek újraindításához szükséges infrastruktúrát vették célba, hogy tovább korlátozzák Ukrajna energiaellátását.

Kapcsolódó írásaink