Külföld

Növeli Pristina a koszovói feszültséget

Szerbia szerint az a döntés, hogy választásokat írnak ki négy észak-koszovói községben, Pristina újabb kísérlete a tartomány északi részének elfoglalására. A Nyugat-Balkán biztonsága kiemelten fontos hazánknak.

Növeli Pristina a koszovói feszültséget
„A választásoknak a szerbek nélkül nincs értelme”
Fotó: Petar Petković közösségi oldala

Sérti a brüsszeli megállapodást az az egyoldalú pristinai döntés, hogy valamiféle rendkívüli választásokat tartanak négy észak-koszovói községben, Szent Miklós ünnepének előestéjén – hangoztatta kedden Belgrádban Petar Petković. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója emlékeztetett arra, hogy a referendumnak a szerbek nélkül nincs értelme, így az eleve kudarcra van ítélve.

A helyhatóságinak mondott választásokat négy, döntően szerbek lakta észak-koszovói köszségben – Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok és Leposavić – akarja megtartani Pristina. A környéken már amúgy is pattanásig feszült a helyzet, olyannyira, hogy a szerb haderőt már korábban készültségbe helyezték.

Fontos részlet, hogy a Nyugat-Balkán békéjében hazánk különösen érdekelt, hiszen túl azon, hogy ott állomásoznak a Magyar Honvédség békefenntartói, az illegális migráció szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotok uralkodnak az adott térségben.

Kapcsolódó írásaink