Külföld

Bécsben bujkálhat az Ukrán Nemzeti Bank ex-elnöke

Kirilo Sevcsenko szerint politikai boszorkányüldözés áldozata

A korábbi ukrán bankelnök ellen másfél hete adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. Sevcsenko azután került fel a körözési listára, hogy október 28-án nem jelent meg az ukrán korrupcióellenes hatóságok kihallgatásán. Az Ukrán Nemzeti Bank korábbi elnöke közösségi oldalán adott hangot megdöbbenésének. Mint írta: tájékoztatta a Nemzeti Korrupcióellenes Irodát és a Speciális Korrupcióellenes Ügyészséget, hogy egy uniós országban tartózkodik. Hozzátette: az érintett államtól azt kérte, hogy az ukrajnai nagykövetségén biztosítsanak számára egy helyiséget, ahol videós kapcsolaton keresztül tud válaszolni az ukrán nyomozó hatóság kérdéseire. Az online kihallgatás azonban nem történt meg.

Bécsben bujkálhat az Ukrán Nemzeti Bank ex-elnöke
Bécsben tartózkodhat a körözött Sevcsenko
Fotó: The Russia Crime

Sevcsenkot azzal vádolják, hogy 2014-2020 között az állami tulajdonú JSC Ukrgasbank vezetőjeként olyan rendszert hozott létre, amely több mint 206 millió hrivnya összegű veszteséget okozott. A hatóságok szerint a sikkasztási ügyben érintett a Ukrgasbank két tisztviselője is.

Sevcsenko szerint az, hogy körözést adtak ki ellene, jól bizonyítja, hogy az ukrán nyomozóhatóságok elfogultak és átpolitizáltak. Hozzátette: továbbra is kitart ártatlansága mellett.

Az Ukrán Nemzeti Bank korábbi vezetőjének ügyében több ellentmondást is találunk.

Sevcsenko 2020 júliusában töltötte be az elnöki pozíciót. Kinevezésekor azt ígérte, hogy megőrzi a bank függetlenségét és együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal. Több mint két évig vezette az Ukrán Nemzeti Bankot és úgy tűnt, még az elnök is elégedett a munkájával. Október elején azonban nem várt fordulat történt és Sevcsenko hirtelen bejelentette lemondását.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a jegybankelnök bukása azért következett be, mert nem tudott még több pénzt kiharcolni az IMF-től. Ukrajna ugyanis csak úgy tud működni, ha kap hiteleket. Az IMF márciusban, 1,4 milliárd dollárt adott Ukrajnának gyorsfinanszírozásként az államháztartása megerősítésére. Kijevnek azonban ennél több pénzre van szüksége, mivel a kormány becslései szerint havi 5 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal kell küzdenie jelenleg.

Egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, hogy a jegybankvezér október elején miért nyújtotta be a lemondását. Távozásakor még egészségügyi problémákra hivatkozott. Közleményében úgy fogalmazott: „Köszönöm Ukrajna elnökének a bizalmat és a közös munkát az állam érdekében, béke és háború idején is. Az Ukrán Nemzeti Banknál az első naptól fogva elsősorban válság elleni menedzser voltam, és teljesítettem küldetésemet: biztosítottam a zavartalanságot, a pénzügyi rendszer működését egy teljes körű háború rendkívül nehéz időszakában.”

Sevcsenko: politikai nyomásra mondott le.
Sevcsenko: politikai nyomásra mondott le.
Fotó: Ukrinform

A békés távozás azonban, úgy tűnik, hogy csak színjáték volt. Felmondása után két nappal ugyanis előkerült egy évekkel ezelőtti sikkasztási ügy. A Korrupcióellenes Speciális Ügyészség ezért meg is gyanúsította. Miután elmulasztotta a meghallgatást, felkerült az országos körözési listára, majd nemzetközi körözést adtak ki ellene.

A The Russia Crime értesülései szerint jelenleg Bécsben tartózkodik. Sevcsenko nem kíván visszatérni önként Ukrajnába, mert szerinte az elnök bosszút állna rajta és több évre elítélnék sikkasztásért, miközben ő nem követett el jogsértést.

FORRÁS: Reuters, INTERFAX, The Russia Crime

Kapcsolódó írásaink