Külföld

Már nem tagadja Kijev, hogy Ukrajnából érkezhetett a Lengyelországban becsapódó rakéta

Az ukrán légierő szóvivője egy interjúban úgy fogalmazott, „ugyanannyira lehet ukrán eredetű, mint orosz” az a rakéta, amely kedden Lengyelországban csapódott be, két mezőgazdasági munkás halálát okozva. Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke azt mondta, „nincs kétsége afelől, hogy az oroszok indították a rakétát”, majd később azt nyilatkozta, „nem lehet száz százalékig biztos abban, hogy a fegyverek nem ukránok”.

Már nem tagadja Kijev, hogy Ukrajnából érkezhetett a Lengyelországban becsapódó rakéta
A lengyelországi rakétatalálat helyszíne
Fotó: Facebook/Mitrovits Miklós

Annyi rakétát lőtt ki Oroszország és Ukrajna az ukrán infrastruktúra elleni keddi orosz támadás alatt, hogy a Lengyelországba csapódott rakétadarabok ugyanannyira lehetnek ukrán eredetűek, mint oroszok – fogalmazott Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője.

A szóvivő egy vele készült interjúban azt mondta, olyan heves csata zajlott a nyugat-ukrajnai lengyel határ közelében, hogy percek alatt akár ötven rakétát is kilőhettek. Elmondása szerint Oroszország aznap 96 rakétát indított az eddigi legnagyobb ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásban, amelyek közül a légvédelmi erőknek 77-et sikerült megsemmisíteniük.

Bármi lehetett ennek a légvédelmi harcnak az eredménye – mondta, elismerve, hogy a rakéták legalább néhány alkatrésze ukrán lehetett.

A légierő szóvivője szerint ugyanakkor „irreleváns, hogy a Lengyelországba csapódott rakétadarabok ukrán vagy orosz eredetűek voltak-e, mert Oroszország viseli a végső felelősséget Ukrajna megtámadásáért”.

A szóvivő mostani megjegyzése alapján Ukrajna kezdi feladni azt az elképzelését, miszerint a két lengyel mezőgazdasági munkás halálát okozó rakéta alkatrészei nem ukrán eredetűek, annak ellenére, hogy a nyomozók első megállapításai szerint egy ukrán Sz–300-as rakétákhoz tartoztak, mutatott rá összeállításában az Index.hu.

Maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is következetlenül nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, mivel a hét elején még úgy fogalmazott, „nincs kétsége afelől, hogy a rakéták oroszok voltak”, később viszont azt mondta, „nem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem ukrán rakéta volt”.

Ukrajna 15 orosz rakétát lőtt le a határvidék közelében, de legalább öt további rakéta csapódott be célpontokba a lengyel határ közelében, ami azt jelenti, hogy Oroszország legalább 20 rakétát lőtt ki a térségbe – mondta Ignat a The Washington Post szerint, hozzátéve, hogy az ukrán légierő jellemzően minimum két légvédelmi rakétát indít a beérkező rakétákra, így feltételezhetően legalább 30 rakétát lőttek ki az ukrán oldalról.

Időközben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint már az ukrán szakértők is csatlakoztak azokhoz a lengyel és amerikai nyomozókhoz, akik az ukrán határtól mintegy négy mérföldre fekvő lengyelországi Przewodów faluban lévő gabonaszárító üzemben két munkás halálát okozó robbanás okait vizsgálják. Twitteren pedig köszönetet mondott Lengyelországnak, amiért biztosította a hozzáférést az ukrán nyomozók számára.

Kapcsolódó írásaink