Külföld

A kínai elnök jobb kapcsolatot kíván teremteni Washington és Peking között

Hszi Csin-ping kínai elnök jobb, egészségesebb kapcsolatot kíván teremteni Kína és az Egyesült Államok között – számolt be a kínai államfő álláspontjáról a CCTV kínai állami televízió és a Fehér Ház.

A kínai elnök jobb kapcsolatot kíván teremteni Washington és Peking között
Hszi Csin-ping és Kamala Harris
Fotó: Xinhua via AFP

Hszi csütörtökön, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) thaiföldi csúcstalálkozójának margóján vett részt rövid találkozón Kamala Harris amerikai alelnökkel.

A találkozón a kínai elnök elmondta, hogy stratégiai fontosságúnak és konstruktívnak találta a Joe Biden amerikai elnökkel a hét elején tartott tárgyalását. A két államfő a G20-országcsoport Balin rendezett csúcstalálkozójának keretein belül találkozott.

Hszi álláspontját a CCTV kínai televízió is megerősítette. Beszámolójuk szerint az elnök a találkozón kifejtette, hogy a Bidennel közös tárgyalásának kulcsfontosságú szerepe volt a kínai–amerikai kapcsolatok következő fázisára nézve, egyúttal sikeresnek ítélte meg azt.

„Bízunk benne, hogy a két oldal kölcsönös megértése tovább fokozódik, és ezzel együtt redukálódni fognak a félreértések és tévítéletek, hogy együtt újra egészséges szintre emelhessük a kínai–amerikai kapcsolatokat” – olvasható a kínai elnök hivatalos közleményében. Hszi továbbá bízik abban, hogy az amerikai alelnök „aktív szerepet vállal” mindebben.

A Fehér Ház ugyancsak pozitívan ítélte meg a szombati találkozót Kamala Harris és Hszi Csin-ping között. Az alelnök ugyanazt az álláspontot képviselte, mint amelyet Biden is a kínai elnökkel tartott találkozóján. Eszerint „minden kommunikációs csatornát nyitva kell tartanunk annak érdekében, hogy felelősségteljesen tudjuk igazgatni a két ország között zajló versenyt” – számolt be a találkozóról a Fehér Ház egyik tisztségviselője.
 

Kapcsolódó írásaink