Külföld

Szijjártó igazi „road-show”-t tartott Münchenben

A német tartományok közül Bajorország az első számú kereskedelmi partnerünk, és innen érkezik a második legtöbb beruházás is hazánkba. Szijjártó Péter mai müncheni látogatásán ennek érdekében széles körű tárgyalásokat folytatott Melanie Huml európai és nemzetközi ügyekért felelős miniszterrel, Florian Herrmann bajor kancelláriaminiszterrel, valamint több nagyvállalat, a BMW AG, a Knorr-Bremse és a Schaeffler AG vezetőivel találkozott Münchenben.

Szijjártó igazi „road-show”-t tartott Münchenben
Újabb bejelentés várható a jövő héten a BMW debreceni beruházásával kapcsolatban
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy drámai változások zajlanak mind a globális politikában, mind a globális gazdaság területén… Az ilyen helyzetekben értékelődnek fel különösen a stabil, kiszámítható és megbízható partnerek – tette hozzá.

x
Napjainkban különösen felértékelődnek a stabil, kiszámítható és megbízható partnerek
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Mint kifejtette, Melanie Huml európai és nemzetközi ügyekért felelős miniszternek ma személyesen is garantálta: Magyarországon továbbra is a legversenyképesebb adó- és beruházási környezet, stabil politikai vezetés, valamint energiabiztonság várja a bajor vállalatokat.

és Szijjártó Péter
Melanie Huml és Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Florian Herrmann bajor kancelláriaminiszterrel mindkettőnknek fontos a bajorok és a magyarok barátsága, fontos a jó együttműködés.

és Szijjártó Péter
Florian Herrmann és Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Egyetértünk abban, hogy nem feltétlenül kell mindenben egyetértenünk, de ettől még beszélnünk kell egymással. Mi ezt rendszeresen meg is tesszük – fogalmazott a miniszter.

s
Egyetértünk abban, hogy nem feltétlenül kell mindenben egyetértenünk, de ettől még beszélnünk kell egymással
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a BMW-nél is járt. Posztjában felidézte, hogy Oliver Zipse volt a BMW termelésért felelős igazgatósági tagja, amikor éveken keresztül a debreceni beruházásról tárgyaltak. Kemény vetélytársaink is voltak, hosszasan tárgyaltunk, semmi sem szivárgott ki, és végül nyertünk.

s
Oliver Zipse és Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Oliver most már a BMW nagyfőnöke, Magyarország és a debreceni beruházás igaz barátja. Mindig korrekt volt velünk, elkötelezettsége a jó együttműködés mellett vitathatatlan. Ma áttekintettük a debreceni beruházás állását és az európai autóipar fejlődési irányait – írta a miniszter.

A BMW-nél
A BMW-nál
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Újabb bejelentés várható a jövő héten a BMW debreceni beruházásával kapcsolatban, amely ezáltal még többről fog szólni, mint amit eredetileg terveztek – tájékoztatott Szijjártó Péter közleményében. Hangsúlyozta: a BMW beruházása a magyar gazdaság sikertörténete lesz, a német autóipari vállalat olyan gyárat épít Magyarországon, amelynek működése során teljes mértékben a környezetvédelmet és a versenyképességet ötvözik.

c
Debrecenben nem pusztán Európa, hanem az egész világ egyik legmodernebb gyárát hozzák létre, ahol a BMW az első teljesen elektromos platformját fogja építeni
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Ez a gyár olyan lesz, ahogyan az elkövetkező évtizedek ipara fog kinézni. Magyarország, Debrecen a BMW-vel közösen olyat fog mutatni a világnak, amely csak a következő évtizedekben válik általánossá a világgazdaságban – emelte ki. Hozzátette: Debrecenben nem pusztán Európa, hanem az egész világ egyik legmodernebb gyárát hozzák létre, ahol a BMW az első teljes elektromos platformját fogja építeni.

Fotó: MH

A miniszter leszögezte, hogy az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt az európai gazdaság a súlyos recesszió irányába rohan, hazánknak pedig nem lehet más a célja, mint hogy ebből kimaradjon. Aláhúzta: ez nem egyszerű feladat, de lehetséges, és világos recept van rá, méghozzá az, hogy fenn kell tartani a Magyarországra érkező beruházások növekedésének ütemét, amiben a bajor vállalatoknak is nagy szerepük van. A beruházásokból lesz ugyanis a munkahely, a munkából lesz termelés, a termelésből pedig gazdasági növekedés. És ha marad a gazdasági növekedés, akkor ki tudunk maradni a recesszióból, és nem kell számolnunk olyan negatív gazdasági következményekkel, mint amelyeket sajnos Európában már a világjárvány következtében láttunk – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink