Külföld

Baj lehet a paracetamollal? Egy új kutatás szerint a viselkedésünket is megváltoztathatja a hatóanyag

Riasztó tanulmány jelent meg az egyik legnagyobb tudományos portálon. Mint az anyagból kiderül, a világ egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítója nemcsak a fejfájást szünteti meg, de nem éppen kívánt módon a viselkedésünket is módosítja.

Baj lehet a paracetamollal? Egy új kutatás szerint a viselkedésünket is megváltoztathatja a hatóanyag
Súlyos problémákat vettek észre két gyógyszernél a szakemberek (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Több mint félezer egyetemi hallgató vett részt abban a kísérletben, melyben a kutatók azt mérték, hogy a résztvevőknek véletlenszerűen kiosztott ezer milligrammos egyszeri paracetamoladag hogyan befolyásolja a kockázatvállaló magatartásukat, összehasonlítva a kontrollcsoportnak véletlenszerűen adott placebóval.

Az Oxford Academic honlapján közzétett tanulmányból egyebek mellett kiderül, a kísérletekben a résztvevőknek egy számítógépes képernyőn lévő lapos lufit kellett felpumpálniuk, miközben minden egyes fújással képzeletbeli pénzt kerestek – ugyanakkor arra is ügyelniük kellett, hogy ne pukkasszák ki azt, mert ebben az esetben elveszítik az összeget.

Az eredmények azt mutatták, hogy a paracetamolt szedők többet pumpálták (és pukkasztották) szét a lufikat, mint a placebót fogyasztó kontrollcsoport tagjai. Az angol nyelvű kutatás eredményei kiegészítik azt az egyre növekvő számú kutatást, amely szerint a paracetamol fájdalomcsökkentő hatása a különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed, csökkentve az emberek fogékonyságát az empátiára, sőt tompítva a kognitív funkciókat.

Kapcsolódó írásaink

Dopping: az élsport rabló-pandúr játéka

ĀA sportoló, aki versenyszerűen sportol, bárhol, bármikor mintavételre kötelezhető, a doppingellenőrzés ugyanakkor csakis megbízólevéllel, határozott célból végezhető (1. rész)