Külföld

Ezúttal a katonák lopták a benzint a román reptéren

Ismét lába kelt egy nagyobb tételnyi üzemanyagnak a romániai Kogălniceanu katonai támaszponton. A bázison korábban is lopták már a naftát – igaz, akkor a civilek, most meg a katonák buktak le.

Ezúttal a katonák lopták a benzint a román reptéren
Gyakorlatozó katonák a légikikötőben (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Alexandra Radu

Nyomozást indított a román katonai ügyészség a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légitámaszpont huszonkét katonája ellen – írta meg csütörtökön a Főtér. Mint a cikkből kiderül, az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy tetemes mennyiségű , hét tonna üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből. Az egyenruhások közül eddig nyolcat vettek őrizetbe.

Legutóbb egyébként tavaly indított nyomozást a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) a reptéren tapasztalható hasonló visszásságok ügyében. Az amerikai hatóságok közreműködésével zajló vizsgálat célpontjában azonban civilek álltak. Mint utóbb kiderült, akkoriban kétmillió dollár értékű üzemanyag tűnt el, és a feltételezett elkövetők a támaszpontot üzemanyaggal ellátó cég alkalmazottai voltak.

Ezt követően idén szeptemberben jártak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) munkatársai a légikikötőben. A kiszivárgott hírek szerint egyes, a támaszpont illetékesei által kiírt közbeszerzések bizonyultak gyanúsnak. Vélhetően az történt, hogy bizonyos cégtulajdonosok megkenték a döntéshozókat, hogy az összeg egy részének visszacsorgatása fejében az ő vállalatukat hirdessék ki győztesként az eljárásokon. Az ügyben romániai és amerikai állampolgárok is érintettek.

Kapcsolódó írásaink