Külföld

Erdogan: Jelenleg sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem kísérel meg atomfegyvert bevetni

 Jelen állás szerint sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem kísérel meg atomfegyvert bevetni – jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva.

Erdogan: Jelenleg sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem kísérel meg atomfegyvert bevetni
Recep Tayyip Erdogan elnök nyilatkozatában megerősítette, nem tud róla, hogy bármely fél atomfegyver bevetésével próbálkozott volna
Fotó: MH

A török államfő erről az indonéziai Bali szigetén rendezett G20-csúcstalálkozón beszélt török újságíróknak.

Az amerikai és az orosz hírszerzés vezetőinek hét eleji ankarai találkozójával kapcsolatos kérdésre válaszolva Erdogan azt mondta: a török hírszerzés vezetőjétől, Hakan Fidantól úgy tudja, hogy jelen állás szerint egyik fél sem kísérel meg atomfegyvert bevetni. „Ez újabb világháborúhoz vezet, erre ne adjunk lehetőséget” – fogalmazott, hozzátéve: országa szeretné biztosítani, hogy az amerikai és az orosz fél gyakran összeüljön.

A török elnök az interjúban az ukrán gabonafolyosóval kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy Oroszország kész ingyen szállítani gabonát és műtrágyát Afrikába. A kezdeményezést illetően jelezte: Törökország úgy járulna hozzá ehhez, hogy a búzát lisztté őrölnék, és úgy küldenék Afrikába. „Ez komolyan tehermentesíteni fogja őket” – mutatott rá.

Erdogan a sajtóbeszámoló szerint egyúttal bejelentette, hogy Oroszország egy második négyreaktoros atomerőművet is építene Törökországban, a Fekete-tenger partján fekvő Sinopban. A török államfő részletekkel nem szolgált.

Az Egyiptommal és Szíriával fennálló viszonyról is faggatták a sajtó munkatársai Erdogant, aki mint mondta: a politikában nincs örök harag. Kiemelte: Törökország újból felülvizsgálhatja a kapcsolatait azokkal az országgokkal, amelyekkel problémája van. A jövő júniusi választások után pedig akár „tiszta lappal” is tudunk indulni – nyomatékosította.

Kapcsolódó írásaink