Külföld

Elfogadták az EU jövő évi büdzséjét

A mai napon az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa az Európai Bizottság javaslatára megállapodásra jutott az EU 2023-as költségvetéséről. A megállapodás 186,6 milliárd eurós kötelezettségvállalásra és 168,7 milliárd eurós kifizetésekre vonatkozik. Az EU jövőre jelentős forrásokkal számol Ukrajna, a környező országok és a tagállamok háború okozta súlyos következményeinek enyhítésére is.

Elfogadták az EU jövő évi büdzséjét
Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megállapodása már megvan, a szavazás november 23-án várható
Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP

Az Európai Bizottság rögtön üdvözölte az EU 2023-as éves költségvetéséről szóló megállapodást, nem véletlenül, mivel a testület javaslatára állapodott meg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa az unió jövő évi büdzséjéről. Amelynek elfogadása után a költségvetés lehetővé teszi az EU számára, hogy jelentős forrásokat mozgósítva enyhítse Oroszország Ukrajna elleni háborújának súlyos következményeit az országban, de a déli szomszédságban és a tagállamokban is. Ezenkívül támogatnák a koronavírus-járványból való folyamatos kilábalást, valamint munkahelyeket védenének és teremtenének. Ez további beruházásokat indítana el egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb Európába, miközben megvédené a legsebezhetőbbeket szomszédságában és szerte a világban.

Hatalmas a pusztítás a herszoni régióban
Ukrajna: hatalmas a pusztítás a herszoni régióban
Fotó: AP/BULENT KILIC

A változások költségvetése

A ma elfogadott költségvetés oda irányítja a pénzeszközöket, ahol a legnagyobb változást tudják elérni, összhangban az EU-tagállamok és az EU partnereinek leglényegesebb szükségleteivel világszerte. Konkrétan megállapodtak, hogy 14,7 milliárd euró jut a szomszédaink és a nemzetközi fejlesztés és együttműködés támogatására. A megállapodás a Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz (NDICI) – Globális Európa (12,3 milliárd euró) célzott növelését tartalmazza, Ukrajnára és Moldovára, a déli szomszédságbeli migrációra, valamint a humanitárius segélyprogramra (1,8 milliárd euró) összpontosítva. Válsághelyzetek kezelése világszerte juthat 1,5 milliárd euró a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapba és 956,8 millió euró az Integrált Határigazgatási Alapba. Mégpedig a külső határigazgatással, valamint a migrációs és menekültügyi politikával kapcsolatos együttműködés fokozására, beleértve az Ukrajnából menekülteket fogadó tagállamok támogatását is. További 3 milliárd euró jut az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz számára a határokon átnyúló kapcsolatokat elősegítő korszerű, nagy teljesítményű közlekedési infrastruktúrára (különös tekintettel az EU-Ukrajna szolidaritási sávok megerősítésére, valamint az energiaválságra válaszul, amely kiegészíti a 20 milliárd eurós REPowerEU-javaslatot). A katonai mobilitásra, a polgári és katonai mobilitás javítására összesen 295,2 millió eurót költhet jövőre az EU.

Elindult az úgynevezett projektoktatást, ami azt jelenti, hogy a diákok egy feladatot kapnak és általában egy tárgyat kell elkészíteniük vagy egy projektet végig vinniük
A projektoktatás azt jelenti, hogy a diákok egy feladatot kapnak és általában egy tárgyat kell elkészíteniük vagy egy projektet végig vinniük
Fotó: pexels-photo

Források a fellendülésre

Az Európai Unió nem kevesebb, mint 3,7 milliárd eurót kíván fordítani 2023-ban az Erasmus+ számára „a fiatalokba, köztük az Ukrajnából menekült tanulókba és hallgatókba való befektetésre”, valamint 332,8 millió euró a kulturális és kreatív ágazatok számára a Kreatív Európa programon keresztül. A folyamatban lévő fellendülés támogatására a gazdasági, társadalmi és területi kohézióba irányuló beruházások ösztönzése révén 62,9 milliárd euró a kötelezettségvállalás, míg 53,6 milliárd eurót a Közös Agrárpolitikára fordítanak, 1,1 milliárd eurót pedig az Európai Tengerügyi, Halászati ​​és Akvakultúra alapba tesznek, az európai gazdálkodók és halászok számára, de ebből szánják a forrást az agrár-élelmiszer- és halászati ​​ágazatok ellenálló képességének erősítésére és a szükséges mozgástér biztosítására is.

A mezőgazdaság technológiai szintje elérte az ipar fejlettségét
A mezőgazdaság technológiai szintje elérte az ipar fejlettségét
Fotó: AFP/Jean-Francois Monier

Kríziskezelés kapcsán 12,4 milliárd euró juthat a Horizont Európa számára az EU kutatásának támogatására olyan területeken, mint az egészségügy, a digitális, az ipar, az űr, az éghajlat, az energia és a mobilitás, 602,8 millió euró pedig az egységes piaci programra a kis- és középvállalkozások támogatására fordítható EU-szerte. További 739,3 millió eurót költenek az EU4Health programra, az EU egészségügyi uniójának támogatására és az európai polgárok egészségügyi szükségleteire való átfogó válaszadásra, míg 1,5 milliárd eurót az Igazságos Átmeneti Alapból annak biztosítására, hogy az éghajlat semlegességre való átállás mindenki számára működjön. Összesen 755,5 millió euró fordítható a LIFE program keretében a környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések támogatására, 309,9 millió euró a Belső Biztonsági Alapra, 945,7 millió euró az Európai Védelmi Alapra az európai stratégiai autonómia és biztonság támogatására, valamint 157 millió euró az európai védelmi ipar megerősítésére, a közös beszerzési törvény révén.

Szavazás egy hét múlva

A 2023-as költségvetéssel együtt az uniós intézmények megállapodtak abban, hogy jóváhagyják a 2022-es költségvetéshez javasolt módosításokat, amelyeket a Bizottság az év elején terjesztett elő. A jóváhagyási folyamat lezárását követően a Bizottság továbbra is támogathatja és segítheti Ukrajnát, segítheti a migránsok és ukrajnai menekültek beáramlása által jobban érintett tagállamokat, megerősítheti az EU erdőtüzekre való felkészültségét, reagálhat a jelenlegi madárinfluenza-kitörésekre, valamint a sertéspestis elleni küzdelem, és az általános makrogazdasági környezetből fakadó további kihívások kezelése. A 2023-as éves költségvetéssel párhuzamosan az uniós országok továbbra is a NextGenerationEU helyreállítási eszközre és a Helyreállítási és Rugalmassági Eszközre támaszkodhatnak. A költségvetés erősítés mellett a Bizottság november 9-én példátlan, 18 milliárd eurós támogatási csomagot javasolt Ukrajna számára 2023-ra. Ez rendkívül kedvezményes kölcsönök formájában történik, amelyeket 2023-tól rendszeres részletekben folyósítanak. Az unió 2023-as éves költségvetésével kapcsolatban a következő lépés az, hogy az EU büdzsét hivatalosan is elfogadja az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament. A folyamat végét jelentő plenáris szavazást 2022. november 23-án tervezik.

Kapcsolódó írásaink