Külföld

„Veszélyezteti az EB jogellenes eljárása a 2023-as uniós költségvetés előkészítését”

Az Európai Bizottság jogellenes eljárása a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források visszatartásával a 2023-as uniós költségvetés tervezését is veszélybe sodorhatja - jelentette ki Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

„Veszélyezteti az EB jogellenes eljárása a 2023-as uniós költségvetés előkészítését”
Deli Andor: Nagyon fontos, hogy a következő év költségvetésében is megfelelő források álljanak rendelkezésre a mezőgazdaságra és a regionális fejlesztésre
Fotó: Európai Parlament

Deli Andor tájékoztatása szerint az Európai Parlament (EP) Költségvetési Bizottsága keddi ülésén az EP-képviselők megvitatták a 2023-as uniós költségvetés előkészítésével kapcsolatos elképzeléseiket.

A fideszes EP-képviselő az ülésen elhangzottakkal kapcsolatban kiemelte: nagyon fontos, hogy a következő év költségvetésében is megfelelő források álljanak rendelkezésre a mezőgazdaságra és a regionális fejlesztésre. Nyitott kérdések nehezítik azonban az uniós szintű tervezést, ugyanis a jövő évi költségvetés esetében a tagállamoknak össze kell hangolniuk szokásos kohéziós programjaikat a helyreállítási terveikkel - figyelmeztetett. Vannak ugyanakkor olyan nemzeti helyreállítási tervek, melyeket az Európai Bizottság, jogellenesen, még mindig nem hagyott jóvá - emlékeztetett.

Deli Andor kiemelte továbbá, hogy a költségvetés bevételi oldalán is nagy a bizonytalanság, ugyanis az Európai Bizottság által javasolt, a „zöld átmenethez” kapcsolódó karbonadó és a karbonvám elfogadásához nemcsak a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban szükséges az egyhangúság, hanem még a nemzeti parlamentek, így a magyar Országgyűlés jóváhagyása is szükséges.

Kapcsolódó írásaink

Egymilliárd köbméterrel több gázt kaphatunk

ĀA magyar kormányfő moszkvai látogatása békemisszió is - Századvég Alapítvány: Orbán Viktor moszkvai útja a párbeszédet és a fenntartható rezsicsökkentést szolgálja - Szijjártó: A magyar kormány célja a párbeszéd erősítése Kelet és Nyugat között + VIDEÓ