Külföld

Gazdagodott a szórványmagyarság

Új létesítménnyel lett gazdagabb a bánáti Kisorosz magyarsága. A Torontál Szórványközpont udvarában megnyitották a budapesti kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával felépített vendégházat.

Gazdagodott a szórványmagyarság
Étterem, konyha és hat szoba is található az épületben
Fotó: A Torontál Szórványközpont közösségi oldala

Az elkövetkezendő időszakban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az intézményeinket és ezen belül a szórványközpontokat is talpon tudjuk tartani – hangsúlyozta a Magyar Összefogás listavezetője a bánáti Kisoroszban. Mint a Magyar Szó tudósításából kiderül, Fremond Árpád abból az alkalomból beszélt, hogy szerdán adták át a Torontál Szórványközpont udvarában a budapesti kabinet és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával felépített vendégházat.

Alulról építkezünk, amit a helyiek kérnek, azt próbáljuk megvalósítani

– hangoztatta a Magyar Összefogás listavezetője. Az egybegyűltek közös imája után Csipak Csaba plébániai kormányzó szentelte meg az épületet. 

A kétezer-nyolcszáz lakosú bánáti településen a Torontál Szórványközpont a mintegy nyolcszáz lelket számláló magyarság közösségi életének a központja. Folyamatosan építik, bővítik, igyekeznek új tartalmakkal gazdagítani a létesítményt. Az ingatlan területén van tájház, tágas közösségi tér, fazekasműhely, kiállítótér, tó, sőt, teniszpályával is dicsekedhetnek a magyarok.

A vendégház nem csupán a hagyományos nyári Népművészeti Tábor részvevőit és a Torontálban szervezett más rendezvényeket szolgálja majd, ugyanis a kisorosziak a régió falusi turizmusának beindítását is tervezik, hiszen ehhez immár adott lesz minden feltétel. Ebbe be szeretnék vonni nemcsak a településen élőket, hanem a környező falvak magyar polgárait is.

Kapcsolódó írásaink