Külföld

Gál Kinga: Az energiaszankciók Európa gazdaságát döntik romba

Magyarország a konstruktívan vállalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz

Az Európai Tanács október 20–21-ei csúcstalálkozójának következtetéseiről tartottak szerdán vitát Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén – tájékoztatta szerkesztőségünket a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

Gál Kinga: Az energiaszankciók Európa gazdaságát döntik romba
Gál Kinga: Reméljük, hogy most már a bizottság is teljesít!
Fotó: Facebook/Gál Kinga

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vita során hangsúlyozta: Európa súlyos gazdasági helyzetben van, az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte nő az infláció – áll a közleményben.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint az áremelkedést az energiahiány okozza, amit az energiaszankciók idéztek elő. Az eddigi és az újabb energiaszankciók pedig ahelyett, hogy a háború végéhez vezetnének el, Európa gazdaságát döntik romba – húzta alá a képviselő.

„Brüsszeltől azt az ígéretet kaptuk, hogy a szankciók elhozzák majd a háború végét, nem terjednek ki az energiahordozókra és a büntetni kívánt Oroszországnak fájnak majd jobban. A valóság ezzel szemben az, hogy a szankciók az európai gazdaságot döntik romba, Ukrajnában továbbra is véres háború dúl, miközben Oroszország csak gazdagodott.”

A Fidesz EP-képviselője szerint semmilyen olyan további uniós intézkedés vagy szankció nem elfogadható, ami ront a helyzeten, és azzal fenyeget, hogy kevesebb energiaforrás lesz elérhető.

„Figyelembe kell venni végre, hogy az egyes tagállamok kitettsége és lehetőségei különbözők. Az uniós csúcson született megállapodás azért is volt elfogadható, mert annak alapján a gázársapka esetleges bevezetése nem érintheti a tagállamok gázellátását biztosító hosszú távú szerződéseket és nem vált kötelező érvényűvé a közös beszerzés sem” – tette hozzá Gál Kinga.

„Európa ma, 33 évvel a berlini fal leomlását követően sem egységes, ideológiai okokból különböztetnek meg tagállamokat, így Lengyelországot és Magyarországot is a pénzügyi alapokhoz való hozzáférés tekintetében” – mondta Gál Kinga.

Hangsúlyozta, Magyarország a konstruktívan vállalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz.

„Így reméljük, hogy most már a bizottság is teljesít” – jelentette ki a képviselő a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint.

Kapcsolódó írásaink