Külföld

Csúcsra jár a választási kampány az Egyesült Államokban

A hivatalban lévő és korábbi elnökök is a félidős választások szempontjából meghatározó államokban kérték a választók támogatását kampányzáró eseményeken.

Csúcsra jár a választási kampány az Egyesült Államokban
Donald Trump, úgy tűnik, ismét elindul az elnökségért
Fotó: AFP/Stringer

Joe Biden csütörtökön négy államot érintő körútra indult, Új-Mexikó, Kalifornia, Illinois és Pennsylvania államokba látogat.
Az elnök csütörtökön Új-Mexikó államban arra kérte a választókat, hogy mérjenek vereséget a „hanyag és felelőtlen” republikánusokra, mert Új-Mexikó egy „normális demokrata vidék”.

A héten az elnök járt Floridában is, ahol arról beszélt, hogy a demokrácia a választás tétje, a fővárosban, Washingtonban tartott szerdai beszédében pedig politikai erőszak veszélyére hívta fel a hallgatóság figyelmét.
Donald Trump előző elnök szintén több államot keres fel a választások előtti utolsó napokban. Iowa államban csütörtökön tartott beszédében arra kérte a választókat, hogy álljanak készen, ahogy hamarosan ő is készen áll majd. Megfigyelők szerint ezzel a volt elnök arra utalt, hogy hamarosan bejelenti hivatalosan is, hogy elindul a 2024-es elnökválasztási küzdelemben.

Trump korábban Texas államban egy kampányrendezvényen arról beszélt, hogy a mostani választás egy lehetőség a MAGA-mozgalomnak (Make America Great Again – MAGA) arra, hogy visszavegye az országot a demokratáktól.
Az előző elnök Iowa állam mellett Florida, Pennsylvania és Ohio államba látogat el, hogy a republikánus jelöltek mellett kampányoljon még a jövő keddi választások előtt.

A demokrata párt jelöltjei mellett szállt be a választási küzdelembe Barack Obama volt elnök Nevada és Arizona államban. Szerdán Arizona államban egy rendezvényen azt állította, hogy amennyiben a jövő héten republikánus „választástagadók” győznek, akkor a demokrácia, „ahogy azt ismerjük, nem fog túlélni Arizonában”.

Az Egyesült Államokban november 8-án, kedden tartanak kongresszusi választásokat, amelyeken az alsóház (képviselőház) 435 tagjáról, és a száztagú felsőház, a szenátus 35 helyéről döntenek a szavazók.

Kapcsolódó írásaink