Külföld

Új lokátort telepítenek az amerikaiak a Fekete-tengerhez

A román állampolgároknak elegük van a szomszédban zajló fegyveres konfliktusból, s azt akarják, hogy Ukrajna engedjen az álláspontjából. Közben a NATO-tagállamok egyre több katonai eszközt telepítenek a szomszédos országba.

Új lokátort telepítenek az amerikaiak a Fekete-tengerhez
A cél az ukrán légtér fokozottabb figyelése (képünk illusztráció)
Fotó: Federico Gambarini / dpa via AFP

A washingtoni román nagykövetség közlése szerint az amerikai tengerészgyalogság egy TPS–80 típusú radart telepít Romániába – olvasható a Főtér keddi cikkében. Mint írják, a lokátor lehetővé teszi az Ukrajna keleti részében és a Fekete-tenger medencéjének középső és nyugati részében mozgó légi célpontok észlelését, nyomon követését és azonosítását. A szerkezettel egyaránt észlelhetőek az alacsony, közepes és/vagy nagy magasságban haladó légi járművek is.

A nagykövetség azt is közölte, hogy a spanyol hadsereg is telepít egy TPS–43-as radart, amelyet hamarosan a NATO légvédelmi rendszerébe integrálnak.

Ugyancsak friss hír, hogy egy hétfőn elérhetővé tett közvélemény-kutatás szerint a román állampolgároknak elegük van a szomszédban zajló fegyveres konfliktusból. Az emberek elsörpő többsége, csaknem hetven százaléka azt akarja, Ukrajna is engedjen az álláspontjából.

Beszédes az is, hogy míg egy augusztusi felmérés szerint a lakosság hatvanöt százaléka tartotta Oroszországot a háború fő felelősének, ez az arány mára ötvenegyre csökkent. A megkérdezettek negyvenöt százaléka úgy véli, Ukrajna, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió okolható elsősorban a háborús konfliktus miatt.

Kapcsolódó írásaink