Külföld

Csökkent a román lakosság EU-ba vetett bizalma

Csökkent az elmúlt egy évben a román állampolgárok NATO-ba és az Európai Unióba vetett bizalma – derült ki egy friss felmérésből. Ugyanakkor az ország lakossága ettől függetlenül egyértelműen Nyugat- és Európa-párti maradt.

Csökkent a román lakosság EU-ba vetett bizalma
A NATO-tagállamok zászlói egy rendezvényen (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

„Ön szerint jó irányba haladnak-e a dolgok Romániában?” – tették föl a közelmúltban a kérdést a lakosságnak az úgynevezett Nemzetbiztonsági barométer részeként. Mint az Új Magyar Szóban hétfőn közölt cikkben olvasható, a felvetésre a megkérdezettek 87,1 százalékkal felelt nemmel. Az anyag összeállítói szerint ez érthető, tekintve, hogy két év koronavírus-járvány után 2022-ben háború tört ki a szomszédban, amit az energia árának jelentős emelkedése és infláció követett.

A román lakosságnak az egyház iránti bizalma ma 65,6 százalék – szemben a 2021-es 70,16-tal. A hadseregben ma 66,4 százalék hisz, szemben a 2021-es 86,63-mal. A NATO bizalmi indexe a 2021-es 67,36 százalékról idén 53,64-re, míg az Európai Unióé 59,18 százalékról 39,76-ra apadt.

A statisztika készítői megkérdezték azt is, ha Romániát támadás érné, mennyien vennének részt a haza védelmében? Erre – saját bevallása szerint – a lakosság harminchat százaléka lenne hajlandó, míg csaknem harmaduk állította azt, hogy egy háború esetén megpróbálná elhagyni Romániát családjával együtt. Közben a népességnek az Egyesült Államokba vetett bizalma a tavalyi 70,1 százalékról 44,1-re csökkent.

A közvélemény-kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a lakosság jelentős része a hazai, illetve a brüsszeli döntéshozókat tartja felelősnek az energiaárak elszabadulásáért. Ugyanakkor az emberek ettől függetlenül egyértelműen Nyugat- és Európa-pártiak.

Kapcsolódó írásaink