Külföld

A fél világ fellélegezhet Putyin és Erdogan megállapodása után

Elsősorban a legszegényebb kontinensen, Afrikában jelent hatalmas éhínséggel fenyegető problémát az orosz–ukrán háború miatt előbb leállt, majd azóta is időnként bizonytalanná váló gabonaszállítás. Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan megegyezése ezen a helyzeten enyhítene.

A fél világ fellélegezhet Putyin és Erdogan megállapodása után
Recep Tayyip Erdogan (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök megegyezésének számos országban örülhetnek
Fotó: AFP/Anadolu/Ali Balikci

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat magát emberségesnek mondja, mégsem tesznek semmit az éhező afrikaiak ügyében. Mint ismert, az orosz–ukrán háború következtében Afrikában súlyos éhínség alakult ki, hiszen Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei.

A háború kirobbanását követően hosszabb ideig semmilyen gabonaszállítmány nem érkezett a kontinensre, mert lehetetlenné vált a biztonságos hajóközlekedés a Fekete-tengeren. A mindkét fél számára hátrányos helyzetet egy gabonakorridorról szóló egyezséggel oldották fel, ám az elmúlt hetekben ez veszélybe került, mert az oroszok szerint az ukránok egy gabonaszállítóról indítottak dróntámadást. Ennek következtében rövid időre kiléptek a megállapodásból.

Az oroszok tegnap biztonsági garanciákat kaptak, amit elégségesnek találtak, így ismét elindulhatott a gabonaszállítás.

Oroszország azok után, hogy visszatért a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaszállításokról szóló megállapodáshoz, arra számít, hogy az EU engedményeket tehet az orosz mezőgazdasági exportra vonatkozóan is – számolt be a német N-vv hírcsatorna. 

Erre utal, hogy a Kreml az állami tulajdonú Roszszelcsosz Bank elleni szankciók enyhítését kérte – közölte négy bennfentes személy a Reuters hírügynökséggel. A bankon keresztül többek között mezőgazdasági ügyleteket bonyolítanak le. Ha a bank mentesülne a szankciók alól, folytathatná az orosz gabonával és más élelmiszerekkel kapcsolatos kifizetések lebonyolítását külföldi bankokkal.

Törökország a november 19-én lejáró isztambuli gabonaegyezmény meghosszabbítására összpontosít – jelentette be pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalának kommunikációs igazgatósága, miután a török államfő Isztambulban fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, aki azt szeretné elérni, hogy Svédország és Finnország NATO-csatlakozását ne blokkolja tovább Ankara.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői július végén írták alá a háború sújtotta Ukrajna gabonakivitelére vonatkozó megállapodást. A globális élelmezésbiztonságot szavatoló dokumentumcsomag augusztus 1-jén lépett hatályba.

Kapcsolódó írásaink