Külföld

Szerdán nem lesz hajóforgalom a fekete-tengeri gabonaszállítási folyosón

November 2-án, szerdán  nem lesz hajóforgalom a fekete-tengeri gabonaszállítási folyosón – jelentette be kedden Farhan Haq ENSZ-szóvivő New Yorkban.

Szerdán nem lesz hajóforgalom a fekete-tengeri gabonaszállítási folyosón
Gabonaszállító hajók
Fotó: AFP/NurPhoto/Nina Lyashono

„Az ENSZ titkársága és a közös koordinációs központ jelentik, hogy az ukrán, a török és az ENSZ-delegációk megállapodtak abban, hogy november 2-re nem terveznek hajóforgalmat a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében” – ismertette Haq.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyezség Moszkva által történt felfüggesztése „átmeneti, illetve rendkívüli intézkedés”, és a hajóforgalom leállítása szintén egy „átmeneti intézkedés”, amely egyelőre csak szerdára érvényes.

A gabonaszállító hajók biztonságos áthaladásának lehetővé tételére létrehozott, Isztambulban működő közös koordinációs központ közlése szerint november elsején 36 hajón tartottak vizsgálatot.

Oroszország szombaton jelentette be, hogy – az aznap délelőtt a szevasztopoli öbölben a hajóit ért támadás miatt – nem vesz részt a „gabonakezdeményezés” végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Fekete-tengeri Flotta hajói, amelyek közreműködtek a gabonafolyosó biztonságának szavatolásában, a támadás célpontjaivá váltak a Szevasztopoli-öbölben. A tárca hétfő este már azt közölte, hogy amíg nem tisztázódik a Szevasztopolban orosz hadi- és polgári hajók ellen szombaton végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet, Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a fekete-tengeri kezdeményezés keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap arról tett bejelentést, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta hajóit szombaton megtámadó drónoknak legalább az egyikét a megállapodás alapján megnyitott gabonaszállító folyosó területéről, egy ukrán vagy nyugati használatban lévő civil hajóról indíthatták el.

Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött gabonaszállítási egyezmény keretében 397 hajón 9,8 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban a fekete-tengeri ukrajnai kikötőket, aminek hatására csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon. A megállapodás november végén járna le.

Putyin Erdogannak: A Szevasztopol elleni támadás kivizsgálása és kijevi garanciavállalás kell a gabonaszállítás újraindításához

A Szevasztopol elleni dróntámadás kivizsgálása és Kijev által adott biztonsági garanciák után lehet csak folytatni a gabonaegyezmény végrehajtását – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal kedden folytatott telefonbeszélgetésen.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint a felek részletes eszmecserét folytattak a fekete-tengeri kikötőkből történő gabonaexportról kötött megállapodások végrehajtásáról. Putyin tájékoztatta beszélgetőpartnerét arról, hogy Oroszország miért függesztette fel részvételét a gabonamegállapodásban.

Az orosz vezető szerint a „kijevi rezsim” nyugati pártfogói támogatásával arra használta fel az ukrán gabona elszállítására létrehozott tengeri humanitárius folyosót, hogy csapásokat mérjen az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli infrastruktúrája és hajói ellen, amelyek az útvonal biztonságos működését biztosították.

Putyin azt mondta, hogy a gabonamegállapodáshoz való orosz visszatérés feltételei a szombati szevasztopoli incidens körülményeinek részletes kivizsgálása, illetve az, hogy Kijev valós garanciákat adjon az isztambuli megállapodások szigorú betartására, különösen ami a humanitárius folyosó katonai célokra való használatának tilalmára vonatkozik.

„Csak ezt követően lehetne megfontolni a munka folytatását a fekete-tengeri kezdeményezés keretében” – áll az orosz közleményben.

Az orosz elnök arra is felhívta török kollégája figyelmét, hogy a megállapodáscsomag második részét, amely az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák világpiaci exportjának feloldásáról szólt, nem hajtották végre. Elmondta azt is, hogy az ukrán gabonaexport újraindulásának három hónapja alatt nem teljesült az a feladat, hogy elsősorban a leginkább rászoruló országoknak biztosítsák az élelmiszerszállítást. Megerősítette Oroszország készségét arra, hogy jelentős mennyiségű gabonát és műtrágyát szállítson ingyenesen Afrikába.

Putyin tájékoztatta Erdogant a hétfőn Szocsiban megtartott orosz–azeri–örmény csúcstalálkozóról.

A gabonamegállapodásban való orosz részvétel felfüggesztését követően kedden egyébként két napon belül már másodszor tárgyalt telefonon egymással Szergej Sojgu orosz és Hulusi Akar török védelmi miniszter. Hétfő este az orosz és a török diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Mevlüt Cavusoglu is eszmecserét folytatott.

Kapcsolódó írásaink