Külföld

Szankciókat sértett Szlovákia?

A háború kirobbanása után több ezer olyan alkatrészt vihettek ki Szlovákiából Ukrajnába, amelyek alkalmasak lehetnek fegyverek gyártására. Az ügy kirobbanása nyomán politikai botrány van kialakulóban Pozsonyban.

Szankciókat sértett Szlovákia?
Golyóálló mellények gyártása valahol Ukrajnában (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Celestino Arce

A pozsonyi kormánynak rendkívül kínos lehet az az ügy, amelyet a Denník N című lap írt meg pénteken. Mint az Új Szó magyar nyelvű cikkében olvasható, a vámhatóságok nem kellő alapossággal ellenőrizték, hogy az orosz célpontokra feladott árucikkek alkalmasak lehetnek-e katonai célú felhasználásra.

Az ügyről már Eduard Heger miniszterelnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter (mindketten OĽaNO) is tud, utóbbi azt ígérte, utánajár a kérdésnek. A szlovák nyelvű orgánum szerint elsősorban gumialkatrészek gyártására alkalmas gépekről, csapágyakról, sőt egész motorokról van szó. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az említett eszközöket valóban felhasználta az orosz hadsereg, az az európai uniós szankciók megszegését is jelentheti.

A Denník N konkrét példaként említi azt a harci drónt, amelyet az oroszok október végén vetettek be az odesszai kikötő közelében. Miután az ukránok megvizsgálták a lezuhant eszközt, kiderült, hogy egy iráni gyártású berendezésről van szó, amely egy úgynevezett Rotax 912-es motort tartalmaz. Ezeket az alkatrészeket az ausztriai székhelyű, Rotax nevű cég készíti, amely azonban elutasította, hogy bármit szállított volna Iránba, és vizsgálatot indított.

Mint kiderült, a szlovák vámhatóságok április végén (vagyis két hónappal a háború kirobbanása után) jóváhagyták, hogy egy privigyei székhelyű cég ilyen motorokat exportáljon Iránba, a dokumentumok alapján civil repülőgépek gyártására.

A pozsonyi gazdasági minisztérium azt állítja, ők nem is tudtak az említett ügyletről, így nem is adhattak semmiféle engedélyt. Ugyanezt mondja a külügyminisztérium is. Ők ugyanis csak akkor vizsgálják bizonyos áruk kivitelét, ha a gazdasági tárca megkeresi őket.

A kettős felhasználású áruk problémájára a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) is figyelmeztetett az éves jelentésében. Azt írták, az export ellenőrzése nem elég hatékony, bizonyos esetekben pedig egyenesen működésképtelen.

Kapcsolódó írásaink