Külföld

Lettországban hárompárti koalíciós megállapodás született

Lettországban hárompárti koalíciós megállapodás született csütörtökön a Krisjanis Karins miniszterelnök vezette jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba), a centrista konzervatív Egyesített Lista (AS) és a nemzeti konzervatív Nemzeti Szövetség részvételével.

Lettországban hárompárti koalíciós megállapodás született
A Krisjanis Karins miniszterelnök vezette jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba), a centrista konzervatív Egyesített Lista (AS) és a nemzeti konzervatív Nemzeti Szövetség részvételével alakult meg a koalíció
Fotó: AFP/Gints Ivuskans

A hárompárti szövetség 54 képviselői hellyel rendelkezik a 100 fős törvényhozásban.

„Folytassuk munkánkat” - jelentette ki Karins a koalíciós megállapodás aláírását követően. Ennek értelmében még a kormányzati tisztségek elosztása és a kormánynyilatkozat előkészítése maradt hátra.

Az október elején tartott parlamenti választásokat az Új Egység párt nyerte meg, 26 mandátumot szerezve a 100 tagú parlamentben. A Zöldek és Gazdák Szövetsége 16, a három párt választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 15, a konzervatív Nemzeti Szövetség 13, az oroszbarát Erő a Stabilitásért! párt 11, a jobboldali Lettország Az Első párt 9, a baloldali Progresszívok 10 mandátumot szerzett.

Az Új Egység korábbi koalíciós partnerei, a Nemzeti Szövetséget leszámítva nem jutottak be a parlamentbe. Az Új Egység az Európai Néppárt tagja.

Kapcsolódó írásaink