Külföld

Fokozódik a feszültség a Balkánon

Felfüggesztette az észak-koszovói Mitrovica területi rendőrségi vezetőjét a koszovói belügyminiszter parancsmegtagadás miatt – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán csütörtökön.

Fokozódik a feszültség a Balkánon
A koszovói különleges egységek tagjai
Fotó: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

A helyi szerb rendőrségi vezető egy nappal korábban bejelentette, hogy a koszovói rendőrség szerb tagjai nem hajtják végre azt az utasítást, amely szerint figyelmeztetniük, majd büntetniük kell azokat az autósokat, akik nem cserélik koszovóira a Szerbiában kiadott rendszámtáblájukat.

Xhelal Svecla belügyminiszter közölte: a parancsmegtagadás az ország stabilitását veszélyezteti, ezért kellett felfüggeszteni Nenad Djuricot.

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője csütörtökön közölte: a Kosovska Mitrovica-i rendőrfőnök helyesen járt el, amikor azt mondta, koszovói szerbként nem vesz részt a szerb nép ellehetetlenítésében és elűzésében.

Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat, hanem koszovóira kell őket cserélniük. Albin Kurti koszovói miniszterelnök eredetileg augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban előbb szeptember elsejére, majd november elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését.

Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében. A halasztás hírére később eltávolították őket, de a helyzet továbbra is feszült maradt.

Albin Kurti a múlt héten bejelentette, nem halasztja el a rendszámtáblacserét annak ellenére, hogy nyugati partnerei azt kérték, adjon még tíz hónapot a helyi szerbeknek. Mint mondta, körülbelül tízezer jármű rendszámtábláját kell lecserélni, mert azokat még akkor adták ki, amikor Koszovó Szerbiához tartozott. Végül úgy döntött, hogy fokozatosan, jövő áprilissal bezárólag vezeti ki a Szerbiában kiadott rendszámokat.

Erre válaszul Szerbia készenlétbe helyezte a hadseregét, valamint növelte a harckészültséget, az indoklás szerint azért, hogy a katonaság minden esetleges feladatra azonnal válaszolni tudjon.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Éppen ezért Szerbia nem ismeri el a koszovói dokumentumokat, és követeli szerbre cserélésüket. Albin Kurti viszont határozottan kijelentette: minden a kölcsönös elismerésen múlik, vagyis ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét, akkor a koszovóiak hozzáállása is megváltozik.
 

Kapcsolódó írásaink