Külföld

Sojgu: A Nyugat a konfliktus eszkalálására ösztönzi Ukrajnát

Két és félszeresére nőtt a NATO-erők létszáma Kelet- és Közép-Európában

A NATO kelet- és közép-európai erőinek létszáma két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer katonát számlál, a közeljövőben pedig még növekedhet – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán az orosz és a fehérorosz katonai részlegeknek tartott közös tanácskozáson.

Sojgu: A Nyugat a konfliktus eszkalálására ösztönzi Ukrajnát
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel

„Kelet- és Közép-Európába, valamint a balti államokba a régión kívüli NATO-államok fegyveres erőit vezényelték. Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában új többnemzetiségű taktikai zászlóaljcsoportokat hoznak létre. A csoportosulás létszáma 2022 februárja óta a két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer főt számlál, és a közeljövőben még növekedhet” – mondta Sojgu.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a NATO-erők megnövelése fenyegetést jelent Oroszország szövetségesei, mindenekelőtt Fehéroroszország számára. Sojgu szerint Moszkva ilyen körülmények között prioritásnak tekinti az orosz–fehérorosz szövetségi államok katonai biztonságának szavatolását.

„A kollektív Nyugat destruktív erőfeszítéseinek fő célja kétségtelenül Oroszország gazdaságának és katonai potenciáljának megsemmisítése, és az, hogy megfossza az önálló külpolitika folytatásának lehetőségtől” – mondta.

Az ukrajnai háborúról szólva kifogásolta, hogy a NATO hírszerzési adatokkal, célpont-meghatározással, tanácsadókkal és „zsoldosokkal” látja el Kijevet.

Nehezményezte, hogy a Nyugat a konfliktus eszkalálására ösztönzi Ukrajnát, és megpróbálja nem észrevenni, hogy tiltott hadviselési módszereket alkalmaz, beleértve a terrortámadást és a bérgyilkosságot.

Mint mondta, Oroszország tisztában van vele, hogy Ukrajna „piszkos bomba” létrehozásával kísérletezik és azzal, hogy Kijev kész a NATO-országok nukleáris fegyvereit ukrán területre telepíteni. Emlékeztetett arra is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég felszólította a nyugati országokat, hogy mérjenek megelőző csapást Oroszországra.

Az orosz védelmi tárca szerdán bejelentette, hogy reggel Pleszeckből egy Szojuz–2.1b rakétával felbocsátottak egy katonai műholdat.

Kapcsolódó írásaink