Külföld

Moszkva ismét részt vesz a gabonaegyezmény végrehajtásában

Megfelelő biztonsági garanciákat kapott Oroszország, ezért felújítja részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban. Szevasztopolnál szombaton angol segítséggel végrehajtott ukrán légi és tengeri dróntámadás érte az orosz flotta hajóit és az ott lévő civil tengeri szállítóeszközöket.

Moszkva ismét részt vesz a gabonaegyezmény végrehajtásában
Az ukrán gabonát szállító Super Bayern (középütt) teherhajó egy vonóhálós halászhajó mögött (balra) a Boszporusz bejáratánál, a Fekete-tengeren, Isztambultól északra
Fotó: Ozan Kose / AFP

Kijev az ENSZ és Törökország közreműködésével szerdán juttatott el írásos garanciákat a Közös Koordinációs Központhoz arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosót és az ukrán kikötőket nem használja fel az Oroszország elleni katonai akciókra – jelentette be a moszkvai védelmi minisztérium. A tárca emlékeztetett, Oroszország azért lépett ki az isztambuli gabonamegállapodásból, mert Szevasztopolnál szombaton angol segítséggel végrehajtott ukrán légi és tengeri dróntámadás érte flottája hajóit és a helyszínen tartózkodó civil tengeri szállítóeszközöket.

Az isztambuli megállapodás augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. Az első az ENSZ kötelezettségvállalásáról szólt az orosz műtrágya és mezőgazdasági termékek világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások feloldására. A második meghatározta azt az eljárást, amelynek betartása mellett az ukrán gabona a fekete-tengeri kikötőkből humanitárius folyosókon keresztül, kötelező ellenőrzéssel elszállítható.

A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.

Kapcsolódó írásaink