Külföld

Megfékezik az energiahordozók drágulását Németországban

Korlátozza az árakat Berlin

Jelentős, a lakosság terheit csökkentő lépéseket jelentett be a német kancellár. Olaf Scholz közölte azt is, kedvezményes közösségi közlekedési bérletet vezetnek be az országban.

Megfékezik az energiahordozók drágulását Németországban
Olaf Scholz: A lépést hitelből finanszírozza a kabinet
Fotó: dpa via AFP/Kay Nietfeld

Megfékezik  a földgáz, a távhő és az áram drágulását, és ismét kedvezményes közösségi közlekedési bérletet hoznak létre Németországban – jelentette be szerdán Berlinben Olaf Scholz. A kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, a lakosság és a vállalatok terheit csökkentő és egyben takarékos energiafelhasználásra ösztönző úgynevezett árfékeket a kormány hitelből finanszírozott, kétszázmilliárd eurós programjának részeként vezetik be.

Ezt a pénzügyi védőernyő elnevezésű programot Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell elindítani – fejtette ki Olaf Scholz. Egyben aláhúzta, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az előttünk álló nagy kihívások oka Putyin háborúja.

A földgáz, a távhő és a villamos energia árát egyaránt az előző évi fogyasztás nyolcvan százalékának erejéig korlátozzák, a lakossági fogyasztóknál a kilowattóránkénti tizenkét centes, 9,5 centes, illetve negyvencentes szinten. A kedvezményes közlekedési bérlet havonta negyvenkilenc euróba kerül majd. A támogatásokat fokozatosan, a következő hónapokban vezetik be.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom