Külföld

Kanada 2025-ig évente félmillió bevándorlót fogadna be

A bevándorlási folyamatok jelentős nyomást gyakorolhatnak a lakhatási helyzetre

Évente hozzávetőlegesen félmillió bevándorló befogadását tervezi Kanada 2025-ig a munkaerőhiány megoldása érdekében – jelentette ki a bevándorlási miniszter, Sean Fraser helyi idő szerint kedden.

Kanada 2025-ig évente félmillió bevándorlót fogadna be
Kanada migránsokkal oldaná meg a munkaerőhiány megoldását
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Yassine Gaidi

A Fraser által bemutatott terv nagy hangsúlyt fektet több bevándorló befogadására illetve a szükséges munkaképességgel és tapasztalattal rendelkezők befogadására. A tervet az ellenzéki Konzervatív Párt is támogatta.

Fraser elmondta, a javaslat hatalmas gazdasági növekedést hozhat, valamint hozzátette, ilyen mértékben még sosem foglalkoztak a gazdasági migrációval.

A terv értelmében 2023-ban 465 ezer, az országban tartósan letelepedő emberrel számolnak, mely 2025-ig félmillióra emelkedhet. A tavalyi évben hozzávetőlegesen 405 ezer bevándorlót fogadtak be Kanadában.     

„Egymillió munkavállaló hiányzott a kanadai gazdaságból már akkor is, amikor a munkaerőpiaci növekedés nagy részét külföldről érkező bevándorlók adták” – nyilatkozta a miniszter, majd hozzátette, „nem tudjuk maximalizálni a gazdasági lehetőségeinket, ha kizárjuk a külföldi munkavállalókat”.

A bevándorlási folyamatok jelentős nyomást gyakorolhatnak a lakhatási helyzetre, mely már jelenleg is szűkös. Erre reagálva Sean Fraser elmondta, az újonnan érkezők több lakás építését is lehetővé tennék, a szakemberhiány orvoslásával.

Tom Kmiec, az ellenzéki konzervatívok bevándorlási szakpolitikusa üdvözölte a tervet, de megkérdőjelezte, hogy a kormánynak sikerül-e teljesíteni saját céljait.

Kapcsolódó írásaink

Újabb menekülthullámra kell készülnie Európának

ĀA tengeri és a balkáni útvonalon is egyre több migráns érkezik – hívta fel a figyelmet a Die Welt. A német lap szerint fel kell készülni arra, hogy ősszel újabb menekülthullám éri el az Európai Uniót