Külföld

Novák Katalin: A kanadai magyarok számíthatnak az anyaországra

Szeretik és elismerik Kanada Ontario tartományában honfitársainkat, az itteni magyar közösség pedig ugyanúgy számíthat az anyaországra, mint Kanadára – jelentette ki Novák Katalin Torontóban. A köztársasági elnök a Magyar örökség hónapjának záróestéjén vett részt szombaton.

Novák Katalin: A kanadai magyarok számíthatnak az anyaországra
Novák Katalin: Nagyszerű lenne, ha a magyarok ma minden erejükkel a jövő felé fordulhatnának
Fotó: Purger Tamás / MH

Egyszerre lehetséges száz százalékban magyarként és ugyan ilyen arányban kanadaiként élni – hangoztatta Novák Katalin Torontóban. A köztársasági elnök a helyi magyar közösség tagjainak címezve szavait kijelentette, hogy száz százalékban tartja magát az otthoni és egyben a kanadai honfitársai elnökének is. Kötelességének nevezte, hogy tudjon róluk, törődjön velük és büszke legyen rájuk. Biztosította hallgatóságát arról, hogy amiként az ontariói magyarok számíthatnak a tartományra és Kanadára, ugyanúgy számíthatnak Magyarországra és államfőjére is.

Elmondta, elnöki időszakának kezdetén elkötelezte magát, azért dolgozik majd, hogy a honfitársainkat jobban értsék és elismerjék a világban. Utalt rá, utazásai során a nemzetközi partnereknek is szeretne egy valósághűbb képet bemutatni rólunk.

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy Kanadában Ontario tartomány parlamentje úgy döntött, minden október a Magyar örökség hónapja, ami óriási tisztelet az itt élő családok, egyben minden magyar, különösen 1956 hősei előtt. Aláhúzta, hatvanhat évvel ezelőtt elegünk lett a terrorból, a marxizmus doktrínájából és az életünk minden területére betolakodó zsarnokságból.

Nagyszerű lenne, ha a magyarok ma minden erejükkel a jövő felé fordulhatnának, és ezért is olyan drámai, hogy a szomszédságban háború dúl, és a világ egészét sújtja az energiaválság – hangoztatta a köztársasági elnök. Hozzátette, Európát egészében rengeti meg a háború, amely a régió békéjét, stabilitását és biztonságát veszélyezteti. A harcoknak mielőbb véget kell érniük – szögezte le Novák Katalin. A 21. század nem lehet ismét a háború évszázada Európában, amelyben Kelet és Nyugat egymás ellen feszül, ezt nem lehet megengedni – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin az ünnepségen a Magyar Érdemrend kitüntetést adta át a magyar származású professzornak, az '56-os szülők gyermekeként született Radványi Lászlónak, az Ontario Rákkutató Intézet elnökének és Michael Tibollónak, Ontario tartományi kormánya olasz származású tagjának, aki egyik kezdeményezője volt annak, hogy tartományi törvénybe foglalják a Magyar örökség hónapját.

Kapcsolódó írásaink