Külföld

Újabb kormányellenes tüntetés Prágában és Brünnben

A civil felszólalók azt követelték, hogy a kormány fékezze meg a drágulási hullámot

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak péntek délután Prágában, szeptember eleje óta már a harmadikat, a rendőrség szerint több tízezer résztvevővel. Brünnben (Brno) is kormányellenes megmozdulást tartottak, ott néhány ezren jelentek meg.

Újabb kormányellenes tüntetés Prágában és Brünnben
A rendőrség a Twitteren megjelent közleményében a résztvevők számát „néhány tízezerre” becsülte
Fotó: AFP/Michal Cizek

A civil aktivisták által szervezett és a Vencel téren megtartott prágai tüntetésen felszólaló civilek, valamint politikusok élesen bírálták a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép kormány gazdasági és szociális politikáját, az orosz–ukrán konfliktushoz való viszonyulását és az Európai Uniót is.

A kormányellenes megmozdulást a parlamenten kívüli pártok közül több is támogatta, köztük a kommunisták és a szociáldemokraták. A parlamenti pártok közül a tüntetés mellett csak a Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) állt ki.

A rendőrség a Twitteren megjelent közleményében a résztvevők számát „néhány tízezerre” becsülte. Jirí Paroubek volt szociáldemokrata kormányfő felszólalásában azt mondta, hogy a hatóságok „nagyon alábecsülték” a résztvevők számát.

A magas infláció következtében csökken a lakosság életszínvonala, és az állam is egyre szegényebb – mutatott rá Jirí Paroubek.

„Attól tartok, hogy még csak a válság elején vagyunk. Meglapozott a félelme mindannyiunknak, hogy a jövőben nem lesz földgáz. Félek attól, hogy a Fiala-kormány kockázatos politikája, illetve az Európai Unió hibás lépései következtében cseh cégek százai mehetnek csődbe, és az emberek százezrei válhatnak munkanélkülivé” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Katerina Konecná, az Európai Parlament képviselője, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke úgy fogalmazott, hogy a kormány arrogáns, semmibe veszi a lakosság érdekeit, véleményét, és egyoldalú politikája az orosz–ukrán konfliktusban ellentétes Csehország érdekeivel.

A civil felszólalók azt követelték, hogy a kormány fékezze meg a drágulási hullámot, vezessen be maximális árakat az alapvető élelmiszerekre, üzemanyagokra és a lakbérekre.

Többen a kormány lemondását is követelték, illetve azt, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, és a kormány állapodjon meg közvetlenül Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

Tüntetni mindenkinek joga van – reagált a megmozdulással kapcsolatban Petr Fiala miniszterelnök a közszolgálati hírtelevízióban.

„Jó lenne azonban, ha a résztvevők azt is megvizsgálnák, kik és milyen céllal szervezték meg a tüntetést” – jegyezte meg Fiala, de ezúttal tartózkodott attól, hogy minősítse a tüntetést.

Szeptemberben éles bírálatok érték, mert az első nagy tüntetésről azt mondta, hogy oroszpárti erők hívták össze, és ellentétes Csehország és Európa érdekeivel.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom