Külföld

Ortega: Az Egyesült Államok újabb szankciói elhibázottak

A Nicaragua elleni, új amerikai szankciók miatt többen vándorolnak ki országból az Egyesült Államokba

Daniel Ortega, Nicaragua elnöke csütörtökön kijelentette, hogy az Egyesült Államok Managua ellen hozott újabb szankciói elhibázottak, mert miattuk megnő a migránsok száma az amerikai határon.

Ortega: Az Egyesült Államok újabb szankciói elhibázottak
Ortega: Az Egyesült Államok már több szankciót vezetett be, mint bárki más a világon
Fotó: AFP/Nicaraguan Presidency/Jairo Cajina

A nicaraguai államfő most kommentálta először, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata hétfőn új szankciókat jelentett be országa ellen. Beszédében úgy fogalmazott: az Egyesült Államok már több szankciót vezetett be, mint bárki más a világon, és miközben ezek a büntetőintézkedések csupa kellemetlenséget okoznak, Washingtonban amiatt panaszkodnak, hogy fokozódik a migráció.

„Újabb és újabb szankciókat vezetnek be, de ettől még több bevándorló fog menni az Egyesült Államokba” – mondta Ortega.

„Bármennyire is le akarják zárni a határátkelőket, minden ajtót nem tudnak bezárni a bevándorlók előtt” – tette hozzá.

A Biden-kormányzat ezúttal olyan büntetőintézkedéseket fogadott el, amelyek értelmében az amerikai vállalatoknak tilos a nicaraguai aranyiparban üzleti tevékenységet folytatniuk. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok egy konkrét gazdasági ágazatot célzott meg szankcióival, korábban az elnök családját és környezetét szankcionálták.

A 2018 áprilisában kitört, széles körű tiltakozások óta a hazájából elmenekülő legtöbb nicaraguai a szomszédos Costa Rica felé vette az irányt. Ám az ottani menekültügyi rendszer túlterheltsége és a gazdasági nehézségek miatt sokan továbbindultak az Egyesült Államokba. Washingtoni adatok szerint a szeptemberben befejeződött pénzügyi évben 164 ezer nicaraguai érkezett az amerikai határra, háromszor annyian, mint az előző pénzügyi évben.

Kapcsolódó írásaink