Külföld

Gulyás: Magyarország nem Putyin „trójai falova”

Elhibázottnak nevezte a Nyugat szankciós politikáját Gulyás Gergely a svájci Weltwoche című hetilapnak adott interjújában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Magyarország Putyin „trójai falova”. Az Orbán-kormányt józan megfontolások, az európai gazdaság és a kárpátaljai nemzettestvéreink védelmének szándéka vezérli, mutatott rá.

Gulyás: Magyarország nem Putyin „trójai falova”
Gulyás Gergely: A küzdelem értelme nem csak a győzelem lehet
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarország nem Vlagyimir Putyin orosz elnök „trójai falova”,  az ilyen vádaskodás „a legrosszabb fajta propaganda” – jelentette ki Gulyás Gergely a svájci Weltwoche című hetilapnak adott interjújában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: akárki is találta ki az ukrajnai háború miatti brüsszeli szankciókat, az Oroszország legjobb barátja, hiszen az intézkedésekkel az Európai Unió nem Moszkvának, hanem saját magának ártott.

A Weltwoche kiemelte: az európai sajtó és a brüsszeli politikusok ismét élesen bírálják Magyarországot, ezúttal az ukrajnai háborúban tanúsított magatartása miatt, de Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarország ugyanúgy egyértelműen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, mint az EU többi tagállama, és a második világháború utáni történelmének „legnagyobb humanitárius segélyét” nyújtotta Ukrajnának, valamint a  hozzánk menekült 1,2 millió ukránnak.

Ugyanakkor – fűzte hozzá – nyilvánvaló, hogy a Nyugat nem folytathatja az eddigi szankciós politikáját, mert az visszaüt ránk különösen az energiaszektorban. Hozzátette, hogy sürgősen el kell indítani egy európai vitát arról, hogy az EU milyen politikát folytasson az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Mint mondta, intelligens szankciókra van szükség, „amelyek Oroszországnak ártanak, nem Európának”.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország inkább közvetítő és nem agresszív politikát folytat Oroszországgal, aminek legfőbb oka a függőség az orosz energiaszállításoktól. Magyarország a földgáz- és kőolajfogyasztásának 90 százalékát fedezi orosz importból, így a magyar gazdaság és társadalom idén és jövőre sem működhet orosz gáz és olaj nélkül. Ez azt is jelenti, hogy a Magyarországon nagy beruházásokat végrehajtó svájci, osztrák vagy német cégek sem tudnának orosz gáz nélkül termelni. „Elsődleges érdekünk tehát, hogy minden elítélés és szankció ellenére úgy tartsuk fenn a kapcsolatot Oroszországgal, hogy folytatódjon az energia beáramlása” – mondta Gulyás Gergely.

Az ukrajnai fegyverszállításokat elutasító magyar kormányálláspontot indokolva rámutatott, hogy csak a Kárpátokon keresztül lehetne fegyvereket szállítani, és ezzel olyan területen fenyegetne az orosz támadás veszélye, ahol az ukrajnai magyar kisebbség él. Így különösen fontos magyar érdek, hogy Kárpátalja kimaradjon a háborúból – mondta.

Gulyás Gergely végül leszögezte mindenkinek az az érdeke, hogy a lehető leggyorsabban létrejöhessen a tűzszünet; Magyarország az „azonnali béke” pártján áll.

Kapcsolódó írásaink

Szankcióra szankció a válasz

ĀIrán szankciókat vezetett be az európaiakkal szemben, válaszul az uniósokra, erre válaszul Berlin tovább szigorít a sajátjain