Külföld

Bolívia tiltakozások közepette felfüggeszti az élelmiszerexportot

A kormány attól tart, hogy a tiltakozásokat kísérő munkabeszüntetések áremelkedéshez és hiány kialakulásához vezetnek

Bolívia kormánya szerdán bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti az élelmiszeripari termékek, köztük a szója és a marhahús exportját a kulcsfontosságú Santa Cruz mezőgazdasági régióban zajló tüntetések közepette.

Bolívia tiltakozások közepette felfüggeszti az élelmiszerexportot
Néstor Huanca gazdasági miniszter
Fotó: Facebook

A lépés célja a bolíviai élelmiszerbiztonság megőrzése – mondta Néstor Huanca gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy az export felfüggesztése a szójababra, a szójalisztre, a cukorra, az olajra és a marhahúsra vonatkozik. A kormány attól tart, hogy a tiltakozásokat kísérő munkabeszüntetések áremelkedéshez és hiány kialakulásához vezetnek. A miniszter azzal vádolta meg Santa Cruz kormányzóját, hogy megbénítja az agráriumot, és veszélyezteti az élelmiszerellátást.

Az exporttilalom csütörtök éjféltől lép életbe, és addig tart amíg a bolíviai lakosság egészének normális ellátási körülményei helyre nem állnak - mondta tette hozzá a tárcavezető sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki fellegvárnak és az ország gazdasági motorjának számító Santa Cruzban azért kezdődött tiltakozás és munkabeszüntetés, mert a helyiek népszámlálást követelnek, mert úgy vélik, hogy a 10 évvel ezelőtt felvett adatok miatt hátrányba kerülnek az ott élők. Ugyanis a kongresszusi helyeket és az adóbevételek elosztását is ez alapján határozzák meg. A baloldali kormány pedig úgy döntött, hogy elhalasztja a soron következő népszámlálást, s így az új összeírás eredménye már nem készülne el a következő választások előtt.

Kapcsolódó írásaink