Külföld

Ismét kárt okozna a brüsszeli baloldal

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja az Európai Parlament azon törekvését, hogy megfossza az olajipari infrastrukturális beruházásokat az uniós forrásoktól. A baloldal által szorgalmazott lépés gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítené Közép-Európa meglévő energiafüggetlenségét.

Ismét kárt okozna a brüsszeli baloldal
Olajkút valahol Magyarországon (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A rendkívüli károkat okozó szankciók után ismét csapnivaló javaslatokat támogat az európai baloldal – közölte kedden a Fidesz brüsszeli frakciója. Mint tudatták, az Európai Parlament (EP) költségvetési, valamint gazdasági és monetáris bizottsága keddi ülésén szavazott az Európai Bizottság Repowereu nevű javaslatcsomagjáról.

Emlékeztetnek, a szóban forgó program volt az egyik első azon javaslatok sorában, melyek még a kudarcos szankciós politikát megelőzően, uniós forrásokkal segítették volna az európai energiafüggetlenség megteremtését. A baloldal által szorgalmazott  döntés ezt tenné semmissé úgy, hogy megtiltaná az uniós források olajipari infrastrukturális beruházásokra történő felhasználását.

Aláhúzzák, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja az EP azon törekvését, hogy megfossza az iparágat az uniós forrásoktól. Mint írják, a biztonságos energiaellátás fenntartásához ezek a fejlesztések elengedhetetlenek. Ezzel egyetértettek az európai országok pénzügyminiszterei is. Az EP mai döntése ezt az egységet ássa alá – írták.

Figyelmeztettek, az energiafüggetlenség megteremtése jelentős beruházásokat igényel Közép-Európában, s az EP mai döntésével megtagadná az ehhez szükséges forrásokat a régiótól és Magyarországtól egyaránt. Hozzáteszik, küzdeni fognak a javaslatok ellen.

Kapcsolódó írásaink