Külföld

Több milliárd euróval segíti Ukrajnát az EBRD

A gazdaság és a helyi üzleti vállalkozások működésének fenntartását elősegítendő hárommilliárd eurós segélyt nyújt 2023-ban Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A szervezet elnöke Kijevben állapodott meg erről Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Több milliárd euróval segíti Ukrajnát az EBRD
Az EBRD már korábban is segítette az országot
Fotó: AFP/Yevhen Titov

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfői bejelentése szerint hárommilliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának. A csomag a helyi gazdaság és az üzleti vállalkozások működésének fenntartását segíti majd elő.

Az EBRD beszámolója szerint a bank elnöke, Odile Renaud-Basso Kijevben állapodott meg a programról Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta az EBRD több mint egymilliárd euró támogatásra vállalt kötelezettséget a hadban álló ország számára, és a 2023 végéig terjedő időszakban ezt az összeget szeretné a háromszorosára növelni. A program elsődleges célja a reálgazdaság támogatása, ezen belül az energia- és az élelmiszerellátási biztonság fenntartása, a vasúti infrastruktúra helyreállítása és a gyógyszeripar támogatása.

Az EBRD beszámolója szerint a kijevi találkozón Zelenszkij tájékoztatta a bank elnökét az ukrajnai infrastruktúrát ért károkról, és elmondta, hogy hevesebbé váltak az áramtermelő és áramelosztó létesítmények elleni orosz támadások. Az EBRD már végrehajtott befektetéseket az ukrajnai áramágazat vállalataiban, és ötszázmillió euróig terjedő likviditási támogatást nyújt Ukrajna legfőbb földgázszolgáltató cégének – áll a bank hétfői londoni tájékoztatásában.

A bank tevékenységi területéhez tartozó országok növekedési kilátásairól összeállított, szeptember végén kiadott idei őszi jelentésében azt valószínűsítette, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2022 egészében harminc százalékkal zuhan.

Kapcsolódó írásaink