Külföld

A palesztin média Izraelt vádolja

Az Oroszlánok barlangja fontos harcosának megölése a vád – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap

A szombat este Nábluszban megölt, a múltban bebörtönzött Tamer al-Kilani az Oroszlánok barlangja nevű szervezet számos terrormerényletéért volt felelős: közvetlenül részt vett a Muhammad Minavi nevű terrorista Tel-Avivba küldésében, akinek az akcióját csak a rendőrök ébersége akadályozta meg, valamint részt vett több, Náblusz környéki támadásban is.

A palesztin média Izraelt vádolja
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Tamer al-Kilani halálát a motorkerékpárjához erősített robbanószerkezet okozta. Megölése után az Oroszlánok barlangja újabb merényletekre, erős válaszra szólított fel az izraeliek ellen. „Gyászoljuk a parancsnokot és a fiatal oroszlánt, a szervezet egyik bátor harcosát, Tamer al-Kilanit” - közölte a szervezet.

Az Oroszlánok barlangját olyan fiatal palesztinok alapították, akik csalódtak és kiábrándultak a palesztin vezetésből, mert az szoros biztonsági kapcsolatokat ápol Izraellel.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy az Oroszlánok barlangjának legfeljebb harminc tagja van, és megígérte, hogy napjaik meg vannak számlálva.

Izraeli biztonságiak idén eddig több mint 120 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, s ezzel 2015 óta idén követelte a legtöbb halálos áldozatot az ellenségeskedés.

Az izraeli hadsereg szerint a legtöbben közülük palesztin fegyveresek voltak, akik a rajtaütések idején haltak meg, de életüket vesztették kődobáló palesztin fiatalok és véletlenül rossz helyen járó emberek is.
Izrael az 1967-es hatnapos közel-keleti háborúban foglalta el Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet, amely területeken a palesztinok független államukat szeretnék létrehozni.

Kapcsolódó írásaink