Külföld

Erdogan: Putyin nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra, mint korábban

A török köztársasági elnök a békét szorgalmazza

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök újságíróknak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök „sokkal lágyabbnak és nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra”, mint korábban. „Nem vagyunk reménytelenek” – mondta az AP hírügynökségnek a konfliktus lezárását célzó tárgyalások lehetőségéről. Megszólalt a Kreml szóvivője is.

Erdogan: Putyin nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra, mint korábban
Recep Tayyip Erdogan (b) minden fórumot kihasznál a diplomáciai manőverekre
Fotó: AFP/Murat Cetinm

Vlagyimir Putyin orosz elnök „a kezdetektől fogva nyitott a tárgyalásokra Ukrajnával”, és „semmi sem változott” ebben a tekintetben – szögezte le Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a török ​​elnök kijelentéseit kommentálva.

„Putyin elnök már a különleges hadművelet előtt megpróbált tárgyalásokat kezdeményezni a NATO-val és az Egyesült Államokkal is” – mondta Peszkov, utalva Oroszország csaknem nyolc hónapja kezdődött Ukrajna elleni agressziójára.

„Putyin nyitott volt a tárgyalásokra akkor is, amikor egy dokumentumban majdnem megegyeztek az orosz és az ukrán tárgyaló felek. Ebből a szempontból tehát semmi sem változott. Egyedül az ukrán fél álláspontja módosult: az ukrán törvények most tiltanak minden tárgyalást.”

Moszkva ugyanis a helyi népszavazások után a múlt hónapban illegálisan annektált négy ukrán régiót. És ennek esetleges visszaadásával kapcsolatban határozott az álláspontja, annak visszaadása nem lehet napirendi pont. Ezt követően nyilatkozott úgy  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy kizárt a tárgyalások folytatása Moszkvával mindaddig, amíg Putyin az elnök.

Kapcsolódó írásaink