Külföld

Az oroszok Herszon elhagyására szólították fel a civileket

A herszoni orosz hatóság szombaton felszólította a dél-ukrajnai város polgári lakosságát, hogy haladéktalanul hagyja el a várost.

Az oroszok Herszon elhagyására szólították fel a civileket
Civilek hagyják el Herszont
Fotó: AFP/Telegram/Sztremouszov Kirill

A Moszkva által kinevezett megyei közigazgatási hivatal Telegram-csatornáján „a fronton kialakult helyzettel” és „a tömeges tüzérségi támadások megnövekedett veszélyével” indokolta a felszólítást.

A lakosok kimenekítése a város melletti Dnyeper folyó bal partjára szerda óta tart.

Ezrek keltek át folyón, amióta elhangzott a figyelmeztetés a Herszon város visszafoglalásáért indított ukrán offenzíva közeledéséről, de szombaton ismételten kiadták a figyelmeztetést.

„Gondoskodjon a családja és a barátai biztonságáról! Ne felejtse el az iratait, pénzét, értékeit és a ruháit” – olvasható a felszólításban.

A közlemény szerint a Moszkva által felállított közigazgatás valamennyi szervének is távoznia kell.

Szombati sajtótájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán hadsereg áttörési kísérletét a herszoni frontvonalon.

Herszon az egyetlen megyeszékhely, amelyet Oroszország a február 24-én kezdődött „különleges katonai művelet” során épségben foglalt el. Herszon megye az egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi Föderációhoz tartozó területnek nyilvánított.

Ukrajna-szerte légiriadó volt az újabb orosz támadások miatt

Az újabb orosz támadások miatt szombaton Ukrajna-szerte megszólaltak a szirénák. A hatóságok detonációkról számoltak be az északnyugat-ukrajnai Rivnéből, a kijevi agglomerációból és Odesszából.

Az ukrán légvédelmi rendszer aktív volt – közölték a hatóságok.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester megerősítette a főváros elleni támadások hírét.

„Folytatódik a légiriadó” – írta Telegram-csatornáján, és azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy gondok vannak az ország energia- és vízellátásával.

Az orosz erők „újabb rakétatámadást hajtottak végre a nyugat-ukrajnai megyékben lévő fontos energetikai hálózatok létesítményei ellen” – közölte a közösségi portálokon az Ukrenerho állami áramszolgáltató, hozzátéve, hogy „a károk mértéke hasonló, illetve talán még nagyobb, mint az október 10–12-i támadásoké”.

Kapcsolódó írásaink